Južna Koreja želi sa Sjevernom Korejom dogovoriti ponovno pokretanje industrijskog kompleksa u Kaesongu

Foto: Guliver Image / Getty Images

VLADA Južne Koreje objavila je u četvrtak kako su uspjeli dogovoriti sa Sjevernom Korejom da održe radni sastanak na kojem bi pokušali pronaći dogovor o ponovnom pokretanju industrijskog kompleksa u gradu Kaesongu, javlja AP. Južna Koreja predlaže da se sastanak održi u subotu.

Kompleks se nalazi u Sjevernoj Koreji, a njegovi pogoni zatvoreni su još od travnja ove godine kada je došlo do tenzija između dvaju susjeda. Južna Koreja održala je vojne vježbe u suradnji sa SAD-om nakon čega je Sjeverna Koreja povukla 53.000 radnika u znak protesta. Južna Koreja je nakon toga također naredila svojim radnicima da se povuku.

Zajednički projekt u Kaesongu, koji su Sjeverna i Južna Koreja napravili kako bi poboljšali međusobne odnose, godišnje je donosio gotovo dvije milijarde dolara u prekograničnoj trgovini. Zatvaranje je značilo i gubitak plaća za nekoliko desetaka tisuća građana Sjeverne Koreje koji su radili u tvornicama koje su vodile 123 kompanije iz Južne Koreje. Tamo su se proizvodile razne stvari, od obuće do električnih komponenti.

Pročitajte više