KBC Zagreb: Lovorka Hančić dobila je medicinsku skrb kakvu bi dobila u drugim europskim zemljama

Foto: Privatni album

IZ KBC Zagreb priopćenjem su se odlučili obratiti javnosti vezano za slučaj liječenja Lovorke Hančić, majke petero djece koja boluje od rijetkog tumora GIST.

> Borba majke petero djece oboljele od raka se nastavlja: "Ne daju mi lijek koji mi produžuje život"

Iz KBC Zagreb tvrde kako se unatrag nekoliko tjedana u medijima iznosi niz neistina i objeda na račun djelatnika KBC-a.

"Dosad KBC Zagreb nije istupao u medije uvažavajući prije svega tešku životnu situaciju pacijentice, međutim, kako se već tjednima u medijima iznose neistine, u svrhu istinitog i točnog informiranja javnosti smatramo neophodnim iznijeti sljedeće činjenice.

KBC Zagreb, kao najveća i najbolja zdravstvena ustanova u RH, skrbi za više od 1.200.000 ambulantnih i više od 70.000 hospitalnih pacijenata godišnje. U KBC-u Zagreb liječe se uglavnom najkompliciraniji i najteži pacijenti, a po mnogim dijagnostičkim i terapijskim postupcima KBC Zagreb jedinstvena je zdravstvena ustanova u državi.

U KBC-u Zagreb nalazi se 68 referentnih centara Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske (dvije trećine ukupnog broja centara) te je za mnoge rijetke i "skupe" bolesti jedino mjesto liječenja pacijenata iz cijele Republike Hrvatske. Pacijenti se liječe prema svim kriterijima moderne medicinske struke, a za najkompliciranije i najteže pacijente koriste se najskuplji lijekovi i najkompliciraniji dijagnostički postupci suvremene medicine. Zdravstveno osoblje odlikuju kvalitete visoke profesionalnosti i stručnosti koje se stalno provjeravaju i usavršavaju. Navedene kriterije i visoku razinu skrbi za pacijenta održavamo usprkos teškoj financijskoj situaciji, stavljajući pacijenta uvijek na prvo mjesto, makar za to ne dobivamo potrebna materijalna sredstva.

S obzirom na navedeno i na činjenice da su pacijent i njegovo zdravlje i život u KBC-u Zagreb uvijek na prvom mjestu, natpisi u medijima "Kako je pacijentici uskraćen lijek koji joj spašava život, kako je se niti ne sasluša, kako smo odbili ispitivanje podnošljivosti lijeka, kako je ispitivanje bilo nestručno, da je za rezultate ispitivanja doznala iz medija, da je generički lijek neučinkovit" i slično, u najmanju ruku vrijeđaju stručnost, rad, trud i požrtvovnost zdravstvenih djelatnika KBC-a Zagreb. Ovdje treba istaknuti da se pacijentica uspješno liječi od uznapredovale zloćudne bolesti u KBC-u Zagreb već 3 godine, a koja je otkrivena u drugom KBC-u, no tamo nije liječena.

Nadalje, ispitivanjem podnošljivosti lijeka, što je standardizirani postupak kliničkog ispitivanja,nije se utvrdila nikakva razlika u smetnjama između uzimanja dvije vrste imatiniba (lijeka Glivec i lijeka Imakrebin) i placebo (lažnog) lijeka. Pacijentica je dobila otpusno pismo te je usmeno kontaktirana, a Povjerenstvo za lijekove je na temelju kliničkog ispitivanja podnošljivosti odobrilo vrstu imatiniba čija mjesečna cijena primjene iznosi 10.000 kn, a osigurava ga upravo KBC Zagreb.

Nadalje, u liječenju pacijentice Lovorke Hančić sudjeluju vrhunski liječnici i medicinske sestre, te odgovorno tvrdimo da je tijekom liječenja dobila medicinsku skrb kakvu bi dobila u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji. Onkolog pacijentice u 20 godina bogate kliničke prakse nije imao niti jednu pritužbu na svoj rad, a predstavnik je Hrvatske u Europskom udruženju internističkih onkologa. Prilikom liječenja pacijenata u KBC-u Zagreb primjenjuje se medicina zasnovana na stručnim i objektivnim dokazima (evidence based medicine), što su djelatnici KBC-a Zagreb dokazali na milijunima pacijenata koje su zdravstveno zbrinuli, a ne medicina osobnih želja, mišljenja i manipulacija. Valja napomenuti da su kod jednog pacijenta doista nađene ozbiljne nuspojave na imatinib i KBC Zagreb mu je osigurao lijek koji nije na listi HZZO-a.

Neprihvatljivo je kada se nameću različiti kriteriji prema pacijentima, kada se smatra da se osobnim poznanstvima i manipulacijom medijima može utjecati na stručno mišljenje vrhunskih stručnjaka, kada se omalovažava profesionalni rad zdravstvenih djelatnika u centrima izvrsnosti RH. Prema svakom pacijentu u KBC-u Zagreb postupa se jednako s maksimalnom pažnjom, osiguravajući najbolju moguću skrb u datim okolnostima. Bezbroj puta smo dokazali našu kvalitetu i opravdali izbor za Središnju nacionalnu bolnicu, najviše kategorije u Republici Hrvatskoj.

I konačno, neetično je i nehumano prema liječnicima, koji svoj posao obavljaju visoko profesionalno, timski i stručno-medicinski prema svim kriterijima svjetske medicine, davati paušalne i uvredljive ocjene, a što se u ovom slučaju događa od prvog dana istupa u medijima.

Sve to nadilazi problem jedne bolnice, postaje problem sustava i stručnih organizacija, u konačnici problem društva", stoji u priopćenju koje potpisuje sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb doc.dr.sc. Zlatko Giljević.

Pročitajte više