Kad zagusti - hapsi: Kako hrvatski desničari dijele lekcije Srbiji

TAKO JE lako praviti se pametan, pa čak i moralno superioran. A onda ispasti glup i licemjeran.

Ratko Mladić je uhićen u Srbiji, a mnogi hrvatski političari mudro su zaključili da se to dogodilo zbog Haaga i Europske unije. A pogodite tko je najviše pametovao? Zna se.

"Međunarodna zajednica prisilila je Srbiju da počne funkcionirati kao pravna država i privede pravdi ratne zločince", izjavio je HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić.

"Do ovog uhićenja došlo je neposredno nakon što je Srbija zapravo dobila poruku iz Europske unije da ne može nastaviti sa svojim procesom kandidature dok se ne riješi uhićenje ratnog zločinca Ratka Mladića", nadovezao se predsjednik HSP-a Danijel Srb.

Što je radila Hrvatska?

Nitko od njih, međutim, nije osjetio potrebu naglasiti kako je potpuno istu stvar radila i Hrvatska pod Ivom Sanaderom.

Srbija je uhitila Mladića očekujući status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a Hrvatska je Carli Del Ponte dala dokaze da je Ante Gotovina "lociran i identificiran" samo večer prije nego što je haška tužiteljica dala zeleno svjetlo za početak pregovora s EU.

Ona je mjesec dana kasnije - i to u Beogradu - objavila da je Gotovina uhićen, kao što je njezin nasljednik Serge Brammertz bio u Srbiji nedugo prije Mladićeva hapšenja.

Vješte političke igre

"Očito da je to rezultat jednog dogovora, ali i vješte političke igre koju igraju naši susjedi", skužio je Danijel Srb, zaboravljajući da su te iste "vješte političke igre" svojedobno omogućile Hrvatskoj da započne pregovore s EU.

Naravno da je Srbija mogla uhititi Mladića puno prije, kao što je Hrvatska mogla locirati Gotovinu, ali ipak je efektnije kad se glavni uvjet za suradnju s Haagom ispuni neposredno prije neke ključne odluke. Drugim riječima, slađe je zabiti u sučevoj nadoknadi, nego u prvoj minuti.

Ali nije stoga baš jasno otkuda pravo onima - a riječ je baš o hrvatskim desničarima - koji su također pod pritiskom međunarodne zajednice, Haaga i Bruxellesa, hapsili svoje ratne zločince tako nešto sada predbacuju Srbiji, nazivajući to "vještim političkim igrama".

Upravo oni koji su najviše urlali protiv Haaga dok je s njime (nevoljko) surađivala Račanova vlada, najglasnije su šutjeli kad je Sanader uzeo "heroje, a ne zločince" u svoje ruke.

Topnički dnevnici i čista savjest

I danas upravo oni dijele lekcije Srbiji. Danas se upravo oni prave moralno superiornima. Unatoč činjenici da pod pritiskom međunarodne zajednice još uvijek kopaju u potrazi za topničkim dnevnicima za koje tvrde da ne postoje, još uvijek imaju obraza optuživati Srbiju da je najvećeg balkanskog zločinca uhitila samo kako bi dobila status EU kandidata.

Pa što ako i jest? Srbija barem ispunjava svoje obveze prema Haagu i EU, što se u mnogo slučajeva ne bi moglo baš reći za Hrvatsku. Naročito ne za HDZ. I najmanje u vezi ratnih zločina.

Uzmimo za primjer izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića da će "istragom biti utvrđeno jesu li institucije srpske države sudjelovale u skrivanju Ratka Mladića", te da će "svi Mladićevi pomagači biti uhićeni".

Gotovinini jataci

Nešto slično govorio je svojedobno i Ivo Sanader za mrežu jataka Ante Gotovine. Pa se suđenje Hrvoju Petraču za otmicu sina Vladimira Zagorca protumačilo kao dio napora u razbijanju mreže jataka, dok su dvojica falsifikatora Gotovininih putovnica nedavno osuđeni tek na simbolične i to uvjetne kazne.

Kad je to sve prošlo, a Hrvatska "locirala, identificirala i transferirala" svog bjegunca, cijeloj toj mreži pomagača nije se dogodilo ništa. Nije se procesuiralo one koji su omogućili bijeg, one koji su ga financirali, kao ni one koji su čitavo vrijeme javno prkosili ustavnoj obvezi za suradnju s Haaškim sudom. Kao da se ništa nije dogodilo.

Izgovor, a ne motivacija

Nema toga što su Sanaderova i Kosoričina vlada učinile, a da nije bilo povezano s izravnim pritiskom Europske unije. Uključujući, prije svega, suradnju s Haagom. To je češće bio izgovor, a ne motivacija.

I otkud onda bilo kojem hrvatskom političaru, a naročito onome s desnice, pravo da takvo ponašanje nabija na nos Srbiji? Ona samo slijedi poteze hrvatskih vlasti u proteklih nekoliko godina. Kad zagusti - hapsi.

I to, kako vidimo iz recentnih primjera u našoj zemlji, ne samo ratne zločince.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više