Kafić i restoran ispred baštine: Dvorac bana Jelačića u Zaprešiću predan na 50 godina za komercijalnu i ugostiteljsku djelatnost

Foto: Gradska organizacija SDP

UNATOČ proceduralnom kršenju Zakona o koncesijama, čime nije poštovana procedura objave, vladajuća koalicija gradonačelnika Željka Turka (HDZ) je na zadnjoj sjednici u ovom mandatu Gradskog vijeća Grada Zaprešića, u četvrtak, 28. ožujka, pred gotov čin stavila gradske vijećnike i samo s jednim glasom više donijela odluku, kojom se dvorac bana Jelačića u Novim dvorima daje u koncesiju na 50 godina za komercijalnu i ugostiteljsku djelatnost. Na ovu odluku upozorili su nas čitatelji iz Zaprešića te tamošnji SDP.

"Da podsjetimo, još davne 2001. godine Ministarstvo kulture je u vlasništvo Grada Zaprešića prenijelo čitavi kompleks Novih dvora Jelačićevih, koji je trebalo aplicirati na fondove Europske unije po uzoru na vukovarski dvorac Eltz, Stari grad Varaždin, dvorac Erdödy u Jastrebarskom ili šibensku tvrđavu Sv. Mihovila. Umjesto toga unazad sedam godina poslovi na uređenju Jelačićeva dvorca, povjereni su građevinskoj firmi Graditelj u vlasništvu istaknutog HDZ-ovca Ive Lukića, kada je utrošeno je preko osam milijuna kuna. Dvorac još nije obnovljen, već je nastavljena njegovo propadanje i devastiranje", ističu SDP-ovci u priopćenju.

Kafić i restoran u prvom planu

"Na opće iznenađenje oporbenih vijećnika koalicije SDP-HSU i nezavisne liste Glas Zaprešića, koji ovu odluku nisu podržali, vladajuća većina odlučila je u maniri predizborne manipulacije,koncesijom na 50 godina, dvorac i susjednu Richterovu zgradu predati privatnoj Visokoj školi za poslovanje i upravljanje, čiji je dekan bivši gradonačelnik Vinko Morović, a predsjednik Upravnog vijeća gradonačelnik Turk. Osim kršenja zakonske procedure, oporbeni vijećnici iznijeli su niz primjedbi na brojne manjkavosti i nedorečenosti ugovorne i natječajne dokumentacije, a koje otvaraju prostor manipulacijama od strane koncesionara. Prezentirana namjena Jelačićeva dvorca u najvećoj mjeri odnosi se na privatnu ugostiteljsku i komercijalnu djelatnost Visoke škole koja se godinama povlači u sudskom sporu zbog još uvijek neriješenih vlasničkih i upravljačkih prava sa suosnivačem škole tvrtkom Rifin Guste Santinija", nastavljaju.

"Prema predstavljenoj idejno-projektnoj dokumentaciji, ostavština bana Jelačića bila bi svedena na njegovu spomen-sobu, koja bi zauzimala svega osminu interijera dvorca i postala marginalna, čime aktualna gradska vlast praktički odustaje od javne namjene dvorca te kulturno-povijesnog i muzejskog vrednovanja Novih dvora i brendiranja Jelačićeva grada, što nikako ne zaslužuje slavna povijesna ličnost ban Josip Jelačić, na kojeg svi trebamo biti ponosni. Kulturnu baštinu tako bi potisnuli kafić i restoran planirani u dvorcu. Vladajući HDZ-HSS-HNS-HSP ovu odluku su donijeli unatoč tome što je prije godinu dana donesena odluka o izradi UPU Novi dvori koji još nije izrađen, te na pretprošloj sjednici usvojena izmjena odluke o izradi UPU Kampusa, namijenjenog razvoju visokog školstva na drugoj lokaciji", pišu SDP-ovci iz Zaprešića.

> Gradonačelnik Zaprešića: Dvorac bana Jelačića spasili smo od propadanja!

Pročitajte više