Kakav car: Varufakis perfektno odgovorio protivnicima izbjeglica i zaradio gromoglasan pljesak

Foto: FAH

PREDSJEDNICA Ukip-a u Ujedinjenom Kraljevstvu, Suzanne Evans, rekla je kako Velika Britanija ne bi trebala prihvaćati još izbjeglica te da Europska unija izbjegličku krizu koristi kako bi vršila ucjene. U emisiji Question Time na ovu temu govorio je i Janis Varufakis, koji je dao savršen odgovor na izjavu Evans, ali i svima onima koji se protive primanju izbjeglica.

Bivši ministar financija grčke Syrize dospio je svojom izjavom na naslovnice brojnih medija.

"Na početku moram reći da je moj odgovor na pitanje potpuno drugačiji od onog koji je dala Evans. Dopustite da vas podsjetim, dame i gospodo, da smo svi mi bili ekonomski migranti. Vjerujem svojim prijateljima antropolozima koji kažu kako smo svi mi zapravo Afrikanci. Mi smo došli u ovaj dio svijeta", započeo je Varufakis, kada ga je Evans prekinula rekavši "kako je to bilo davno."

Varufakis joj je automatski objasnio kako stvari stoje.

"Bilo je to davno, no u vrijeme kada tisuće izbjeglica pogibaju na Sredozemlju, kada deseti tisuća stalno pristižu na obale Grčke i Italije, kada postoji 3,1 milijuna izbjeglica koje je iznjedrio sirijski konflikt u Turskoj, Libanonu i Jordanu i kada su te siromašne zemlje otvorile svoja vrata i pružile im utočište, hranu i dobrodošlicu, ovakve rasprave stvarno nisu primjerene. Diskusije o tome treba li dopustiti ulaz za 10 ili 20 tisuća izbjeglica i moralna panika zbog nekoliko bijednih duša s druge strane kanala u Calaisu nisu primjerene", rekao je Varufakis.

Njegov je odgovor popratio glasni pljesak publike, zbog čega je David Dimbleby Varufakisa upitao misli li da bi politika otvorenih vrata bila ispravna.

"Sklon sam reći da su granice absurd kada ih se promatra iz svemira", zaključio je Varufakis.

Pročitajte više