Kako Hrvate premijer i njegova svita rade budalama: Hvale se štednjom, a troše najviše!

Foto:FAH

URED predsjednice Vlade Jadranke Kosor u posljednjoj godini mandata stajao nas je 2,7 milijuna kuna, dok će ured premijera Zorana Milanovića državni obveznici platiti u 2014. godini čak 9,7 milijuna kuna, što je gotovo tri i pol puta više nego u doba HDZ-a. Kako doznaje Index taj broj zapravo je i puno veći jer su mnogi zaposlenici brojnog Milanovićevog ureda na plaći u drugim ministarstvima. 

Sve viši troškovi premijerova ureda 
 
No, krenimo redom. Milanović je u prvoj godini mandata 2012. godine objasnio enormni rast troškova svog ureda s Kosoričinih 2,7 na vlastitih 7,8 milijuna kuna činjenicom da je u novom u novom ustroju Vlade dosadašnji Ured za odnose s javnošću, koji je u doba Kosor stajao 5,3 milijuna kuna ušao u sastav premijerova ureda. Kako je vidljivo iz vladinih dokumenata troškovi su se sljedećih godina još povećavali. 
 
Ured predsjednika Vlade prošle nas je godine koštao rekordnih 13,8 milijuna kuna i to zbog toga jer je trošak ulaska Hrvatske u Europsku uniju stajao 5,5 milijuna kuna i isplaćen je iz ureda premijera. Da nije bilo preplaćenog slavlja premijerov ured stajao bi 8,3 milijuna kuna što je opet povećanje od  pola milijuna kuna u odnosu na početnu 2012. godinu. 
 
Više za plaće i za troškove
 
Kako smo rekli u uvodu, za 2014. godinu predviđa se da će nas Milanovićev ured stajati 9,7 milijuna kuna. Rashodi za zaposlene povećani su s 5,7 milijuna kuna iz 2013. godine na 6,3 milijuna kuna, a povećane su i plaće s 4,9 na 5,4 milijuna kuna. Materijalni rashodi s 2,5 milijuna kuna povećani su u 2014. godini na 3,2 milijuna kuna, kao i rashodi na usluge s 1,3 milijuna kuna na 1,9 milijuna kuna!  Predsjednik Vlade koji poziva na štednju i smanjenje troškova, no čini se da zna samo trošiti. 
 
Ovog tjedna Milanović nas je šokirao kako svoj ured povećava  radnim mjestom zamjenika savjetnika predsjednika Vlade. Novo radno mjesto ima i visok koeficijent složenosti poslova i to 3,000! Novi savjetnik imat će minimalnu plaću od 13,473 kuna bruto, a na taj iznos dodaju se još godine staža i razne druge povlastice. 
 
Savjetnici na plaćama u drugim ministarstvima
 
Kako smo istražili Ured predsjednika Vlade Milanovića trenutno ima devet savjetnika. U Službi za javne politike i potporu predsjedniku Vlade zaposlena su četiri savjetnika predsjednika Vlade (za vanjsku politiku, za gospodarstvo, za diplomatski protokol te za odnose s Hrvatskim saborom) te  je pet zaposlenika na radnom mjestu savjetnika u Uredu predsjednika Vlade. Gotovo nitko od njih nije na proračunu Ureda premijera!  
 
"Sva četiri savjetnika predsjednika Vlade u ovom su Uredu zaposleni na određeno vrijeme, do prestanka mandata predsjednika Vlade – a stalno su zaposleni  u drugim državnim ustanovama, dvojica u MVEP, jedna savjetnica u Ministarstvu gospodarstva, a jedan savjetnik u Hrvatskom saboru", kažu za Index iz Ureda predsjednika Vlade objašnjavajući sastav i troškove zaposlenika u Službi za javne politike i potporu predsjedniku. 
 
 
Od pet  zaposlenika na radnom mjestu savjetnika u Uredu predsjednika Vlade dvije osobe rade na određeno vrijeme, do prestanka mandata predsjednika Vlade, a  jedna od njih  ima stalni radni odnos u MVEP-u. 
 
"Dvije osobe otprije su stalno zaposlene na radnom mjestu savjetnika u Uredu, a tri su na radnom mjestu više stručne savjetnice. U Uredu su zaposlene i tri administrativne tajnice.
U Službi za odnose s javnošću, uz zamjenicu glasnogovornice, u Odjelu za medije i analitiku i Odjelu za online komunikaciju, zaposleno je šest osoba,  dvoje od njih zaposleni su na određeno vrijeme, do prestanka mandata predsjednika Vlade. U 2014. godini nisu predviđena nova zapošljavanja, naime,  zamjenik savjetnika predsjednika Vlade također je stalno zaposlen u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova", tvrde iz Ureda predsjednika Vlade. 
 
No, prema objavljenom proračunu koji se može vidjeti na stranicama Vlade stavka plaće su u proračunu ureda premijera Milanovića povećane!? .
 
Kako se štedi na Vladinom zrakoplovu i ljetovanju?
 
Isto tako iz Ureda predsjednika Vlade uvjereni su kako štede pa su nam se pohvalili kako nisu iskoristili maksimalni broj zaposlenika. 
 
"Uredu predsjednika Vlade Uredbom je predviđeno 49 zaposlenih, od toga su sveukupno popunjena 33 radna mjesta. Troje od njih su dužnosnici – predstojnik Ureda, njegov zamjenik i glasnogovornica Vlade", tvrde nam na kraju iz Ureda predsjednika Vlade. 
 
Kako zapravo štedi premijer vidjeli smo i ove godine na nizu primjera. Jedan od najdrastičnijih primjera svakako je onaj kada je Vladin zrakoplov sletio na otok Krk gdje je Milanović bio u privatnom posjetu. Potez premijera Milanovića s razlogom je tada izazvao negodovanje u javnosti, budući da službeni zrakoplovi Vlade nisu namijenjeni korištenju u privatne svrhe. Iz Vlade su tada reagirali priopćenjem  a u kojemu su, između ostalog naveli, kako je zrakoplov korišten za službene potrebe te kako je riječ o štednji!? 
 
Tu je i slučaj ljetovanja premijera Zorana Milanovića na Hvaru. Premijer Zoran Milanović ljetovanje u vili na otoku Hvaru nije platio od svoje plaće. Troškove režija, čišćenja i eventualno nekih drugih usluga poput kuhanja platio je Ured premijera novcem iz proračuna. 
 
Kako se štedilo na proslavi ulaska Hrvatske u Europsku uniju detaljno smo pisali kao o još jednoj aferi ureda premijera Milanovića.  

Pročitajte više