Kako bi Istrani glasali na referendumu? Mladi i stari protiv, sredovječni za

Foto: Narodne novine

PREMA rezultatima istraživanja nevladinih organizacija iz Istre provedenog na uzorku od 490 ispitanika ovog tjedna u Istarskoj županiji, na referendum koji će se održati 1. prosinca izašlo bi 64 posto ispitanika, 16 posto bi apstiniralo, a 20 posto ispitanika je neodlučno. Od ukupnog broja ispitanika koji planiraju izaći na referendum njih 43 posto bilo bi protiv postavljenog pitanja, 36 bilo bi za, dok je 21 posto ispitanika neodlučno.


Zanimljivo je pogledati strukturu ispitanika i njihovih preferencija s obzirom na to dolaze li iz urbanih ili ruralnih područja, radi li se o ženama ili muškarcima te s obzirom na njihovu životnu dob.

Očekivano, ispitanici iz ruralnih područja u većem bi postotku, njih 41 posto, glasali za referendumsko pitanje, dok bi njih 37 posto bilo protiv. Ostali ispitanici iz ruralnih područja, njih 22 posto, još uvijek je neodlučno. Razlike među ispitanicima iz urbanih područja još su veće - njih čak 48 posto bilo bi protiv referendumskog pitanja, dok je onih koji bi glasali za referendumsko pitanje manje od jedne trećine ispitanika, tj. 32 posto. Neodlučnih je u urbanim područjima Istarske županije 20 posto.

Mladi i stari protiv, sredovječni za

Rezultati istraživanja u kojemu je parametar životna dob posebno je interesantan. Naime, 49 posto mladih bilo bi protiv referendumskog pitanja, 28 posto bilo bi za, a 23 se još uvijek nije odlučilo. Na najveće iznenađenje, slično su postoci raspoređeni i kod umirovljenika. Njih čak 46 posto glasalo bi na referendumu protiv, 33 posto bilo bi za referendumsko pitanje, dok se njih 21 posto još uvijek nije odlučilo. S druge strane, ispitanici srednje životne dobi pokazali su se puno konzervativniji od uvjetno rečeno svoje djece, ali i roditelja. Njih 43 posto podržava referendumsko pitanje, dok je samo njih 37 protiv, a 20 posto je neodlučno.

Što se tiče preferencija žena i muškaraca i ovdje su rezultati jako interesantni. Naime, ni kod područne ni kod dobne strukture nije izraženo natpolovično protivljenje referendumskom pitanju, no 52 posto ženskih ispitanika je protiv referendumskog pitanja, dok je samo 30 posto žena za referendumsko pitanje, a 18 posto je neodlučno. Treba navesti da je gotovo izjednačen stav kod muških ispitanika, za referendumsko pitanje glasalo bi 40 posto, dok bi ih 39 posto bilo protiv, a 21 posti ispitanih je neodlučno.
 

Pročitajte više