Kako je Linićev prijatelj došao do vrijednog zemljišta na riječkoj obilaznici te izgradio pumpu

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

BENZINSKE pumpe RI-Petrola, u vlasništvu riječkog tajkuna i Linićevog bliskog prijatelja Joze Kalema, niču po rijeci kao kvartovski dućani Brodokomerca, početak je teksta u današnjem Novom listu čija je tema Kalemova pumpa koja se izgrađuje na sjevernom traku riječke obilaznice.

Naime, pumpa se nalazi neposredno iza zavoja i priključne trake kojom se na zaobilaznicu uključuju vozila s čvora Rujevica pa će se na toj traci križati vozila koji ulaze na pumpu s onima koji izlaze iz čvora Rujevica, što je izazvalo zabrinutost građana za sigurnost prometa na tom dijelu obilaznice.

A kako je Linićev prijatelj došao do zemljišta?

Grad Rijeka početkom listopada 2012. godine raspisao je natječaj za prodaju zemljišta uz riječku zaobilaznicu, a rok za predaju ponuda bio je samo sedam dana. Jedna ponuda koja je stigla bila je ona Joze Kalema. Kako javlja Novi list to je bilo očekivano jer je kao poseban uvjet naveden dokaz o vlasništvu nekretnina a to je mogao priložiti isključivo RI-Petrol. Također, u natječaju je bila navedena mogućnost zamjene zemljišta, što je također odgovaralo Linićevom prijatelju. Naime, Kalem je ponudio oko 8 milijuna kuna za 7000 kvadrata gradskog zemljišta, no umjesto gotovine ponudio je u zamjenu zemljište od 10.694 kvadrata koje je baš bilo potrebno Gradu Rijeci. Naime, kako su odgovorili Novom Listu, Grad Rijeka je Kalemovim zemljištem, koje je dotad razdvajalo dva gradska zemljišta, dobio jedinstvenu vlasničku cjelinu od 20 tisuća kvadrata što je Gradu odgovaralo jer su, kako su ustvrdili, bili stvoreni preduvjeti, za buduću realizaciju nekih projekata.

No, vratimo se na Kalema i zemljište koje je dobio. Nakon svih izračuna ispalo je kako Kalem mora u zamjenu za zemljište na obilaznici doplatiti samo 315 tisuća kuna. Što je i učinio te postao vlasnikom i uskoro počeo s gradnjom pumpe. Kako piše Novi list, Kalemova kombinacija činila se suludom u početku, jer se benzinska nalazila iza bukobrana. Nije trebalo dugo vremena, da su započeli radovi na izmještanju bukobrana kako bi se na pumpu moglo ući sa zaobilaznice iako se to na početku činilo nemogućom misijom.

Očito je kad su u pitanju Linićevi prijatelji sve moguće, pa je, prema saznanjima lista, Kalem prikupio sve moguće dozvole i od Grada i od nadležnog Ministarstva.

Iz Autoceste Rijeka-Zagreb, čiji je šef Željko Denona, koji slovi za kadar ministra financija Slavka Linića, poručili su listu kako je ARZ, sklopila ugovor o korištenju cestovnog zemljišta sa investitorom nakon provedenog javnog natječaja u kojem je predmetni investitor bio povoljniji od tvrtke LUK-OIL. Dodali su kako im je svaki prihod dobrodošao s obzirom da su u financijskim problemima.

Pročitajte više