Kakvi licemjeri: "Britanci tvrde da moraju izručiti Assangea. A zašto onda nisu izručili Pinocheta!?"

EKVADORSKI predsjednik Rafael Correa sinoć je na državnoj televiziji komentirao slučaj Juliana Assangea, pri čemu je zaključio kako će Velika Britanija napraviti diplomatsko samoubojstvo ukoliko se odluči upasti u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu.

Correa je objasnio kako bi takav potez bio poguban za Britaniju, "jer bi to ljudima diljem svijeta omogućilo da upadaju u britanska diplomatska predstavništva, a da Britanci nemaju pravo ništa zbog toga reći". Međutim, Correa je očito zanemario kako politička konzistentnost i moral velikim silama u pravilu ne predstavljaju neke ključne odrednice u politici i da se Britanci vjerojatno baš i ne bi previše zamarali činjenicom da su licemjerni ukoliko će im to donijeti željeni rezultat.

Upitan postoji li i dalje mogućnost da Britanci, nakon svega, upadnu u veleposlanstvo i uhite Assangea, Correa je kazao kako "postoji, jer se Britanije dosad nije ispričala, niti je povukla svoje prijetnje". Pritom je dodao kako je spreman obratiti se UN-u s ovim problemom, a na to kako izvući Assangea iz same ambasade nije imao odgovor.

Correa Britance podsjetio na jednog čileanskog diktatora koji je boravio kod njih

Correa je također izrazio nadu da će dobiti veliku podršku na sastanku Organizacija američkih država ovog petka. "Sjetite se Davida i Golijata. A s više Davida lakše je srušiti i veći broj Golijata. Stoga se nadamo jasnoj i čvrstoj podršci jer je jasno tko ovdje krši međunarodno pravo, američke zakone, Bečku konvenciju i diplomatsku tradiciju staru najmanje 300 godina", kazao je Correa.



"Britanci tvrde da nemaju drugog izbora nego izručiti Assangea. Zašto onda nisu svojevremeno izručili Augusta Pinocheta?", upitao je Correa, još jednom ukazavši na britansko licemjerje.

Razbili smo klišej da su veliki i moćni nedodirljivi

Očito je kako Assange u Ekvadoru ne uživa samo podršku državnog vrha, već i velikog dijela javnosti. Tako su se stotine ljudi jučer okupile u centru Quitoa kako po iskazali zadovoljstvo vladinom odlukom da se Assangeu odobri azil. Demonstranti su nosili transparente s natpisima "Bez slobode govora i izražavanje nema ni suvereniteta" i "Živjela sloboda izražavanja. Podržimo Assangea".

"Mislim da je vlada ovom hrabrom odlukom naglasila kako Assange za nas predstavlja simbol slobode izražavanja na međunarodnoj razini i kako smo na ovaj način razbili klišej da su veliki i moćni nedodirljivi. Vjerujem da postoji potreba da izrazi osuda za britanske prijetnje Ekvadoru", kazao je zastupnik Pedro da La Cruz, prenosi El Telegrafo.



Kolege haktivisti u znak solidarnosti s Assangeom napali stranice britanske vlade


Osim u Ekvadoru, ima Assange podršku i u drugim zajednicama, pa tako i među svojim nekadašnjim kolegama haktivistima. Tako je najpoznatiji svjetski haktivistički kolektiv Anonymous jučer objavio da je napao nekoliko internet stranica britanskih vlasti.

Kasnije su Anonymousi na Twitteru sa svog službenog profila objasnili kako je riječ o operaciji izražavanja solidarnosti s Assangeom (Operation Free Assange). Tako su pokrenuti DDoS napadi na britansko ministarstvo pravosuđa, stranice premijera, ministarstva rada i mirovine i drugih institucija.

Stranice ministarstva pravosuđa sinoć su bile nedostupne, piše Cnet, a iz ministarstva su priznali kako su imali nekih problema, "ali nema opasnosti od krađe povjerljivih informacija".

Pročitajte više