Kakvo "domoljublje": Na Radio Splitu skinuli emisiju o nacionalnim manjinama zbog obljetnice Vukovara!



UREDNIŠTVO Radio Splita čini se da je pobijedilo u tijesnoj utrci za najvećeg medijskog "domoljuba" s obzirom da su zbog obljetnice Vukovara i Škabrnje iz programske sheme izbacili emisiju o nacionalnim manjinama "Tu pored nas". Naime, emisija ide u  nedjeljnom terminu, a umjesto te emisije slušali smo program koji je bio vezan uz obljetnicu stradanja grada Vukovara i Škabrnje.

Šale u vrijeme obljetnice prikladne, a nacionalne manjine - neprikladne?

No, ukoliko ste pomislili da je riječ o tome da je emisija išla u "pogrešno vrijeme" odnosno kada je krenula "Kolona sjećanja" ili možda za vrijeme službene ceremonije, ljuto se varate s obzirom da je prema programu trebala biti emitirana u osam sati ujutro.

Ako ste opet mislili da je razlog skidanja pijetet prema žrtvama čini se da možda opet niste u pravu. Upravo u vrijeme službene ceremonije u Vukovaru i Škabrnji na Radio Splitu išla je emisija šaljiva sadržaja  "Kad se smijah tad i bijah", koja nije ocijenjena kao neprikladna. Kako doznajemo na HRT-u upravo ispituju kako je došlo od ovog previda odnosno skidanja emisije o nacionalnim manjinama te je li to u uskoj vezi s obljetnicom Vukovara i Škabrnje.

Istraga na HRT-u


"V. d. glavna urednica Hrvatskoga radija gđa Romić već je dobila informaciju o nenajavljenoj promjeni u odnosu na planirani program Radio Splita i zatražit će očitovanje gđe Krstić Ivanišević. Tek nakon što se događaji i postupci interno razmotre moći ćemo detaljnije izvijestiti o
njima", rečeno nam je iz HRT-a iz Odjela za odnose s javnošću.

"S vama ja ne želim razgovarati! Imate gore Službu", rekla nam je Glavna urednica Radio Splita. Nismo je stigli ni pitati "je li što osobno" jer nam je odmah poklopila slušalicu.

Hrvatski radio Radio Split inače je poznat po velikom domoljublju kada je iz programa Hrvatskog radija postaje Split naprasno skinut hit tjedna, pjesma "Duquesne Whistle" s novog albuma Bob Dylana. Neposredan povod bila je Dylanova izjava "da crnac nanjuši rasista, kao Srbin Hrvata".  

Cenzurirali Dylana

Podsjetimo kako je protiv glavne urednice Radio Splita Krstić Ivanišević poveden svojedobno stegovni postupak. Kako je Index pisao, nedavno joj je u stegovnom postupku zbog prijenosa sinjske Alke i pošalica na račun prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića odrezano 20 posto plaće. Takvu rigoroznu kaznu ne pamte ni najstariji zaposlenici Radio Splita.

Pročitajte više