Kalifornija: Vozači Ubera nisu nezavisni ugovarači već zaposlenici tvrtke

Foto: Suosnivač Ubera Travis Kalanick/Heisenberg Media/Flickr

KALIFORNIJSKA Komisija za rad u ožujku je presudila da su vozači Ubera "zaposlenici, a ne nezavisni ugovarači", javljaju američki mediji nakon što je jučer otkriveno da je tvrtka uložila žalbu na takvu odluku.

Prema pisanju New York Timesa, Komisija je od Ubera zatražila da nadoknadi troškove bivšoj vozačici, Barbari Ann Berwick, u iznosu od 4.152.20 dolara.

Uber se od početka pozicionirao kao "logistička tvrtka" čiju uslugu (aplikaciju) koriste vozači i putnici da bi proveli privatne transakcije, izbjegavajući u procesu sijaset troškova uobičajenih za tradicionalne transportne tvrtke.

Kompanija tvrdi da nema nikakvu kontrolu nad radnim vremenom svojih vozača, niti od njih traži da ispune minimalnu kvotu, ali je Komisija citirala čitav niz slučajeva u kojima se Uber ponašao kao poslodavac.

Komisija je posebno istaknula činjenicu da Uber svojim vozačima osigurava telefone i ima smjernicu prema kojoj deaktivira aplikaciju za vozače neaktivne 180 dana.

"Optuženi se drže kao da nisu ništa više od neutralne tehnološke platforme, dizajnirane jednostavno da omogući vozačima i putnicima transakciju u poslovanju transporta. U stvarnosti, optuženi su umiješani u svaki dio operacije," navodi se u obrazloženju presude.

Klasificiranje Uberovih vozača kao zaposlenika pretpostavlja značajno povećanje troškova za tvrtku kroz uobičajena socijalna davanja, kompenzacije i osiguranja, piše Reuters uz ocjenu da bi odluka Komisije mogla srušiti vrijednost dionica tvrtke.

Isti izvor navodi da tvrtka učestalo gubi sporove u raznim dijelovima SAD-a, što uključuje zahtjev za dodatnom arbitražom u kolektivnoj tužbi koju su podnijeli vozači u San Francisku i odluku suda na Floridi koji je Uberove vozače klasificirao kao zaposlenike ranije ove godine.

Pročitajte više