Kanadska veleposlanica Louise Larocque posjetila ratne stradalnice u Vukovaru

Ilustracija: HR Foto

KUĆU "Sunčica" u Vukovaru, u kojoj se okupljaju žene stradalnice Domovinskog rata kako bi kroz međusobno upoznavanje i druženje te stručnu pomoć što lakše prevladale traume kojima su bile izložene u agresiji 1991. godine, posjetila je danas kanadska veleposlanica Louise Larocque te dala potporu radu te kuće.

S radom Kuće "Sunčica" veleposlanicu Larocque upoznala je predsjednica Udruge "Žene u Domovinskom ratu" Marija Slišković, rekavši kako Kuća ženama pruža osjećaj intimnosti i zajedništva što pridonosi bržem zacjeljivanju ratnih trauma.

"Potičemo sve ono što je zdravo u ženama pružajući im sigurnost. Do sada su kroz terapije u 'Sunčici' prošle dvije skupine žena i evidentno je da žene koje su prošle terapije imaju više snage da se suoče s traumama i, što je vrlo važno, da govore o tome što su proživjele i tko im je to učinio", kazala je Slišković.

Veleposlanica Louise Larocque po dolasku u Kuću "Sunčica" kratko je novinarima izjavila kako je došla pružiti moralnu potporu ženama žrtvama ratnih stradanja, kazavši kako joj je to prvi susret sa ženama žrtvama rata u Hrvatskoj.

Prema podacima Ministarstva branitelja, u Domovinskom je ratu sudjelovalo 23.080 žena, odnosno pet posto ukupnog broja branitelja. Poginulo je 127 žena, a trajnih invalida je 1113. Samo u obrani u Vukovara sudjelovalo je oko 400 žena.

Pročitajte više