Kapović: Syriza nije radikalna, već su za EU radikalni njihovi potezi

Foto: Guliver Image / Getty Images

MATE KAPOVIĆ, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prokomentirao je za Index grčku stranku Syriza koja je, prema izlaznim anketama odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima.

"Zovu se radikalna ljevica, ali nisu toliko radikalni. Realno gledano, prema njihovim zahtjevima i planovima imaju blagi kejnzijanski program. Traže oprost dugova, pomoć siromašnima, podizanje minimalne plaće, pokretanje gospodarstva. To nije toliko radikalno već su to radikalni potezi za trenutnu politiku Europske unije", izjavio je Kapović za Index.

Kazao je također da je pitanje "hoće li Njemačka i Europska unija popustiti" kada je u pitanju oprost djela dugova.

"Teško je vidjeti što će biti na tim pregovorima", kazao je Kapović.

Vjetar u leđa za stranke i pokrete

"Pobjeda Syrize bila bi vjetar u leđa Podemosu u Španjolskoj. Ako tamo pobjedi Podemos, koja je već vodeća stranka po istraživanjima, Španjolska nije manja zemlja kao Grčka tako da to još više utječe na čitavu Europsku uniju. Naravno to inspirira različite ideološke stranke i pokrete diljem Europe", objasnio je Kapović.

Smatra da bi moglo biti problema ako Grčka izađe iz eurozone.

"Europska unija se 2012. godine dosta zaštitila protiv toga međutim opet bi to moglo biti problematično za čitavu eurozonu. Mogla bi se opet pojačati kriza", objasnio je Kapović i dodaje da problemi Grčke nisu samo njihovi već to utječe i na sve u Europskoj uniji.

Pročitajte više