Karamarko napao HRT: Na čelu državne televizije je zadnji predstavnik komunističke omladine Jugoslavije

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko odbio se u petak ograditi od izjave saborskog zastupnika Dujomira Marasovića, koji je rekao kako bi nova vlast za godinu dana prvo trebala "pomesti sve s HRT-a", ustvrdivši da je Marasović "temperamentni Dalmatinac koji je rekao neke stvari koje bi oni malo drugačije rekli".

Na pitanje zašto se HDZ kao stranka nije ogradila od najave Marasovića da će pomesti sve s HRT-a kada dođu na vlast, Karamarko je odgovorio protupitanjem: "A od čega?"

"Naš zastupnik Marasović ima jedan osebujan stil, on je temperamentni Dalmatinac koji je rekao neke stvari koje bismo mi malo drugačije rekli", kazao je Karamarko uoči svečane sjednice u povodu obilježavanja Dana općine i župe Bistra. Dodao je da oni od državne televizije traže da bude profesionalna i objektivna.

"Na čelu državne televizije je zadnji predstavnik komunističke omladine Jugoslavije, čovjek koji je primao štafete kada je Josip Broz bio na nekom drugom mjestu, u Kući cvijeća, pa ju je primio Goran Radman. To je televizija u funkciji Ive Josipovića i SDP-a, vrlo neobjektivna, opredijeljena, politički obojena", ustvrdio je.

Rekao je da neće biti čistki, već će samo tražiti profesionalizam i pošten novinarski odnos prema zbivanjima i prema hrvatskoj stvarnosti. "Prema tome, mislim da je svatko tko radi u takvim sustavima, sam sebi kadrovik", dodao je.

"Iz državnog proračuna moramo dobiti ono što nam pripada"

Karamarko je ocijenio da je kašnjenje isplate plaća HDZ-ovim saborskim zastupnicima dio Vladine "poštene" politike i stava prema političkim oponentima. Naime, 73 zaposlenika HDZ-a više od dva tjedna je kasnila plaća koja im na račune običava sjesti 15. u mjesecu.


"Iz državnog proračuna moramo dobiti ono što nam pripada. S obzirom na broj naših saborskih zastupnika, zna se otprilike koliko moramo dobiti i time plaćamo hladni pogon. Sebi su isplatili, nama nisu, isplatili su manjim strankama, ali to je očito dio jedne 'poštene' politike, 'poštenog' stava prema političkim oponentima", ustvrdio je Karamarko.

Rekao je da za isplatu tih plaća problem nisu predstavljali drugačiji prioriteti jer, kako je istaknuo, novaca ima.

"Taj njihov novi rebalans je zapravo debalans i to je katastrofa"

Upitan kako ocjenjuje tri godine koalicije, Karamarko je odgovorio da je pokušavao ovih dana razmišljati o tome ima li išta dobro, ali se nikako nije uspio sjetiti.

"Dakle, 12 kvartala za redom pad BDP-a, što može biti dobro? Sad već ionako imamo podatke po kojima je blizu 40.000 ljudi odselilo iz Hrvatske u ove tri godine, više od 80.000 radnih mjesta je ugašeno, niti jedna kvalitetna investicija, ogromni proračunski deficit svake godine. O čemu mi to govorimo? Da imaju časti i nekog poštenja o kojem stalno pričaju, već bi odstupili prije pola godine ili godinu", rekao je.

Upitan je li opravdan potez ministra financija Borisa Lalovca kojim traži od ministara dodatne uštede u prosincu, odgovorio je da vlast u zadnjih dvadeset dana nije u stanju isplanirati deficit.


"Taj njihov novi rebalans je zapravo debalans i to je katastrofa. To je već drugi rebalans. Toliko su 'precizni' da je to nevjerojatno. Oni sebi uvijek planiraju 11 ili 12 milijardi kuna, a to bude 19 ili 20 milijardi", kazao je Karamarko.

Veseli ga, kaže, što najnovije ankete pokazuju rast popularnosti HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović te je uvjeren u njezinu pobjedu.

"Uvjereni smo u našu pobjedu", rekao je dodavši kako im kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić nije prijetnja.

Tvrdi kako oni imaju rezultate anketa prema kojima HDZ dobiva 39 ili 40 posto na idućim parlamentarnim izborima i da SDP vode za više od 20 posto.

"Mi rastemo i razlika je velika, a to ćemo pokazati i na predsjedničkim, te još više na parlamentarnim izborima", rekao je Karamarko komentirajući anketu CRO Demoskopa po kojoj HDZ ima potporu 26,7 posto, a SDP 21,9 posto birača.

HRT: Nečuvene su i nedopustive ovakve otvorene prijetnje i vrijeđanja novinara, urednika i čelnika HRT-a.

"U posljednjih nekoliko dana pojedini budući predsjednički kandidati, saborski zastupnici, čak i stranački prvaci počeli su učestalo napadati Hrvatsku radioteleviziju zbog navodne političke pristranosti i neprofesionalnosti. Uz to, na nečuven i nedopustiv način otvoreno prijete i vrijeđaju novinare, urednike i čelnike HRT-a.


Razina javnog diskursa koju pritom koriste, posve je nedopustiva i zaslužuje svaku osudu.

HRT odlučno odbacuje sve navedene insinuacije. Također, sa žaljenjem moramo konstatirati kako je posve razvidno da se navedeni napadi i uvrede koriste kao sredstvo nelegitimne političke borbe odnosno kao pokušaj da se pojedine političke platforme ispune kakvim-takvim sadržajem.  U tim i takvim obračunima HRT kao javni servis svih građana ne želi i neće sudjelovati.

Pozivamo sve protagoniste društvene i političke scene da poštuju dostignute demokratske i etičke standarde u javnoj komunikaciji, a da sve eventualne primjedbe na naš rad upućuju tijelima za to nadležnim, poglavito Programskom vijeću HRT-a", poručuju s HRT-a.
 

Pročitajte više