Karamarko o Pelješkom mostu: Napokon je prevladao zdrav razum, Milanović treba čestitati HDZ-u!

VEĆ nekoliko dana u javnost izlaze informacije iz Vlade da se ipak nije odustalo od gradnje Pelješkoga mosta, nego da će se pokušati ići s jeftinijom varijantom, uz pomoć europskih fondova, javlja HRT.

Premijer Zoran Milanović je na početku današnje sjednice Vlade objasnio kako je ranije dao naputak ministrima da razgovaraju s Europskom komisijom o Pelješkom mostu i mogućnosti njegova financiranja iz fondova Europske unije.

Naglasio je kako je to mogući europski projekt jer ima europsku dimenziju, da je Hrvatskoj itekako važan, ali da ona nema 400 milijuna eura za most.

"Oni koji osam godina nisu napravili apsolutno ništa zloupotrebljavaju temu Pelješkog mosta"

Milanović je napomenuo da je ideja gradnje mosta stara više od 11 godina i da je prvi put bila javno predstavljena u izbornoj kampanji SDP-ova kandidata za župana, sada pokojnog Ivana Šprlje. Na pojašnjenje o Pelješkom mostu odlučio se, naglasio je, zbog ponovnih pokušaja da se to pitanje zloupotrebljava i ljude u Hrvatskoj posvađa, i to u režiji onih koji osam godina nisu napravili apsolutno ništa.

Milanović je kritizirao one koji, kako kaže, zloupotrebljavaju ovu temu, a u osam godina vlasti nisu napravili ništa. "Naš zadatak je spojiti Dubrovnik sa sjeverom županije i dajem obećanje da će on biti spojen neprekinutom vezom, bilo mostom, bilo koridorom, a drugi neka pričaju, jer drugo ni ne znaju", poručio je premijer.

"Ako se Vlada ni uz asistenciju Europske komisije neće uspjeti dogovoriti oko koridora kroz BiH, postoji mogućnost da se u EU nađu sredstva za redefinirani most"

O izgradnji Pelješkoga mosta oglasio se nakon sjednice i resorni ministar Siniša Hajdaš-Dončić.

"Ako izgradnju koridora nećemo uspjeti izdogovarati s BiH, onda ćemo pokušati razgovarati o izgradnji redefiniranog Pelješkog mosta. Duboko u to vjerujem, jer u svim razgovorima koje vodi ovaj tim s povjerenicima postoji spremnost EK da pomogne Hrvatskoj da riješi povezivanje hrvatskog, dakle i europskog teritorija", rekao je.

Također je pojasnio da, ako Vlada i uz asistenciju Europske komisije ne uspije s BiH dogovoriti nesmetan prolaz kroz neumski koridor, postoji mogućnost da se kroz CEF (Connecting Europe Facility) ili europski Fond za regionalni razvoj (RDF) u idućem programskom razdoblju pronađe novac za sufinanciranje izgradnje Pelješkog mosta. Naglasio je da će se kako bi se o tome moglo znati nešto više prije ljetnog raspusta u Europske komisije.

Dodao je da Hrvatske ceste s projektantima razmatraju neka rješenja koja se odnose na smanjenje raspona i širine mosta te da bi novi most mogao biti jeftiniji oko 30 posto. "No, ako se i krene u taj projekt, cijena ovisi o tome da projekt mora biti pripremljen u skladu s europskim pravilima te da će se na natječaj moći javiti i europske tvrtke", objasnio je.

Karamarko: Premijer treba čestitati konstruktivnoj oporbi

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je Vladin zaokret oko izgradnje Pelješkog mosta.

"Mislim da premijer treba čestitati konstruktivnoj oporbi koja je natjerala Vladu da promjeni mišljenje. Čini mi se da je po tom pitanju da je prevladao napokon zdrav razum i da Hrvatska ne može trpjeti teritorijalni diskontinuitet. Prema tome, očekujemo čestitke zbog aktivnog pristupa konstruktivne opozicije", rekao je Karamarko.

Pročitajte više