Karlovac i Ozalj osigurali stanove osobama s intelektualnim teškoćama

Foto: Hina

ANĐELKO I DARVIN, donedavno smješteni u ozaljskome Centru za rehabilitaciju osoba s intelektualnim poteškoćama, koji od prije dva tjedna samostalno žive u jednom stanu u Karlovcu, ugostili su danas zamjenicu gradonačelnika Marinu Kolaković i novinare i pokazali im kako žive.

Stan od 57 četvornih metara u centru Karlovca grad je ozaljskome Centru za rehabilitaciju osoba s intelektualnim poteškoćama dao na besplatno korištenje na rok od pet godina, a Ministarstvo socijalne politike i mladih ga je u sklopu "izvaninstitucijske usluge organiziranog stanovanja", opremilo namještajem i uređajima. Anđelko je u ustanovi bio 15 godina, a Darvin više od 30 i sada više ne žive izolirano, nego u gradu, samostalno, uz potporu asistenata. Uživaju u novinama samostalnoga života, poput šišanja u frizerskom salonu. Darvin je novinarima rekao da mu je asistent Ante "dao jednu žutu, stotku", nakon čega je sam 30 kuna platio šišanje, gel i pranje kose. "Ovdje mi je lijepo. Onaj dan kad sam se odselio bio sam malo zbunjen, a sad sam se naviknuo i ostajem tu", rekao je.

Anđelko je ispričao da se u početku bojao jednog psa, ali sada su dobro. Dogradonačelnici Kolaković, koja im je darovala radio s CD-om, Anđelko je sam pred TV kamerama skuhao kavu. Dogradonačelnica ju je popila i rekla da je odlična te da sada vidi kako je odluka grada Karlovca da im prepusti taj stan na pet godina bez naknade doista dobra te da bitno pridonosi kvaliteti njihova života.

"Oni se privikavaju na jedan novi život, onakav kakav vode i drugi stanovnici našega grada. Tu su u centru grada, u lijepome stanu, mogu se prošetati, uz pomoć asistenata stan održavaju vrlo urednim i gotovo sam sigurna da će nakon pet godina grad taj najam produljiti pod istim uvjetima", rekla je Kolaković. Ozaljski Centar za rehabilitaciju - u sklopu procesa deinstitucionalizacije - preselio je polovicom srpnja prvih pet korisnika s intelektualnim teškoćama iz njihove ustanove u Jaškovu i Zorkovcu u dva stana - jedan u Ozlju, drugi u Karlovcu.

Ravnateljica tog centra Dijana Borović-Galović rekla je kako se u prva dva tjedna pokazalo da u stambenoj zajednici život teče uz minimalnu potporu asistenata te je najavila da će oni po svojim afinitetima polaziti ili jednu radionicu za radnu okupaciju u Karlovcu, poslije 15. kolovoza, ili će raditi na poljoprivrednom dobru u Jaškovu. Svim poslodavcima i javnosti poručila je da su Anđelko i Darvin te Arsen i Zdravko, koji će im se uskoro pridružiti u karlovačkom stanu, socijalizirani i spremni za mnoge jednostavne i pomoćne poslove i čekaju svoju priliku na slobodnom tršištu rada.

Centar bi s vremenom trebao prestati biti stacionar i postati "centar za razvoj radno socijalnih sposobnosti". Imamo potrebu za 15 stanova za 60 korisnika, rekla je te najavila da će u svoje projekte uključiti i poslodavce.

Pročitajte više