Katalonija se odvaja od Španjolske? Separatisti osvajaju većinu na regionalnim izborima

Foto: FAH

STRANKE koje žele odvajanje Katalonije od ostatka Španjolske na putu su prema uvjerljivoj pobjedi na regionalnim izborima, pokazuju izlazne ankete, a prenosi BBC.

Glavni separatistički savez "Junts per Si" (Zajedno za Da) će, prema izlaznim anketama, osvojiti 63 do 66 zastupničkih mjesta, od ukupnih 135. Ljevičarska stranka Narodno jedinstvo (CUP) osvojit će dodatnih 11 do 13 mjesta.

Ove stranke uoči izbora su najavile da će imati većinu koja će im dozvoliti jednostrano proglašenje nezavisnosti u roku od 18 mjeseci. Centralna španjolska vlada u Madridu obećala je da će sve takve pokušaje blokirati sudskim putem.

Prema anketama, većina Katalonaca želi referendum o nezavisnosti, koji španjolska vlada ne dopušta. No, točno su po sredini podvojeni oko toga žele li da se Katalonija doista odvoji od Španjolske.

Što nakon izbora?

Što će se dogoditi nakon izbora nitko nije siguran. Osvoji li koalicija Zajedno za Da apsolutnu većinu (68 mandata), katalonska vlada mogla bi objaviti da počinje proces odvajanja od Španjolske i to službeno priopćiti španjolskoj vladi, Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici. Proces bi mogao trajati 18 mjeseci.

Španjolska narodna banka zaprijetila je da će katalonska neovisnost izazvati isključenje iz eurozone, a ostale banke u državi upozoravaju na moguću financijsku nestabilnost.

Čak i predsjednik španjolske nogometne lige poručio je navijačima Barcelone da će im klub biti isključen iz La Lige dođe li do odcjepljenja.

Katalonija je najbogatija španjolska regija i sudjeluje s 20 posto u španjolskom BDP-u.

Pročitajte više