Kći ubijenog Njemcova: Putinova medijska mašina širi mržnju koja stvara nasilje i teror

Foto: Hina

RUSKI mediji po nalogu Kremlja stvaraju ozračje nasilja i terora, upozorila je u tekstu objavljenom u utorak starija kći ruskog oporbenjaka Borisa Njemcova, ubijenog u veljači.

"Smrt mog oca 27. veljače 2015. je politički obračun i šefovi državnih televizijskih kanala su osobno odgovorni", piše Jana Njemcova (31), novinarka ruske neovisne televizije RBK-TV u tribini koju je objavio ruski poslovni dnevni list Vedomosti.

"Putinova medijska mašina širi mržnju koja stvara nasilje i teror, prije svega protiv ruske oporbe, kritičara Putinove politike, Ukrajinaca, Amerikanca, Europljana", ocijenila je ona.

Njemcova tvrdi da je ruska televizija, optužena za širenje propagande Kremlja, postala oružje za masovno uništenje, kadro izazvati novi val nekontroliranih nasilja.

"Oni koji su zaraženi mržnjom čine nove zločine sada i samoinicijativno", dodala je Njemcova.

U razgovoru za radio Svoboda od četvrtka Jana Njemcova je rekla da je otišla iz Rusije, ali nije željela reći radi li se o konačnom odlasku.

"Svima koji govore o problemima zemlja ili otvoreno kritiziraju Putina i njegovu politku, prijete na ovaj ili onaj način", tvrdi Njemcova koja predviđa dodatno pogošanje stanja u Rusiji.

Odvjetnik njezine obitelji Vadim Pohorov je rekao da se ona neće vratiti u Rusiju dok su na slobodi nalogodavci za ubojstvo Borisa Njemcova.

Krajem ožujka pet osumnjičenih iz Čečenije i Ingušetije uhićeni su nakon ubojstva Borisa Njemcova i optuženi za izvršenje naručenog ubojstva.

Boris Njemcov (55), je pogubljen s četiri metka u leđa ispred Kremlja 27. veljače dok se s partnericom vraćao doma.

Pročitajte više