Kerum donirao pola milijuna kuna za dvije sestre pustinjakinje i njihov samostan

Foto: Mario Todorić / Cropix

SPLITSKI gradonačelnik Željko Kerum još jednom se iskazao kao predani katolik i dobrotvor. U danima kada mu srce inače otopli zbog Božića i obiteljskog ugođaja, unatoč teškoj situaciji i podbačaju u realizaciji proračuna od 150 milijuna kuna, iz gradske blagajne odlučio je donirati čak pola milijuna kuna za izgradnju samostana sestara anakoreta - klanateljica Presvete euharistije, koji će se graditi na Lokvama, u neposrednoj blizini konkatedrale Svetog Petra u ulici Alojzija Stepinca.

Mole po osam sati dnevno

Zanimljivo je da red kojeg Kerum tako izdašno pomaže ima tek dvije sestre. Samo su u Splitu. Nigdje drugdje ih nema.

Sestre anakorete, u prijevodu pustinjakinje, osnovao je 1982. godine mons. Frane Franić, tadašnji splitsko-makrski nadbiskup. Glavno im je poslanje molitva za posvećenje svećeničkog reda i hrvatski narod. Sestre mole po osam sati dnevno u kapeli Ranjene Gospe u konkatedralnoj kući.

Samostan je projektirao arhitekt Nenad Mikulandra. U dvije etaže smjestile bi se stambene prostorije i kapela za vječno klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu. U blizini se sprema izgradnja poslovno-stambenog centra. 

Sestre svojom predanošću zaslužile pomoć

Kerum je s donacijom požurio premda još uvijek nisu sređeni svi papiri za gradnju. Djeluje kao da nije imao u što drugo utrošiti. Sredstva su isplaćena iz gradske pričuve od 700 tisuća kuna, a sestre će morati pravdati trošak, jer će u protivnom Grad zatražiti sredstva natrag. Tako makar piše u Kerumovom aktu iz prosinca prošle godine.

Dogradonačelnik Jure Šundov u donaciji ne vidi ništa sporno. Kaže da kao katolik podržava donaciju, kao i svi katolici u Splitu. Smatra da su sestre itekako zaslužile pomoć jer po osam sati dnevno, već punih 30 godina mole za Hrvatsku i hrvatski narod.  

 

Pročitajte više