Kerum zaratio s HSS-ovcima, želi da ga u Gradskom vijeću zamijeni Fani!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

PREMDA su izbori za nama, u Splitu traje veliki politički obračun. Nije svakako ostalo nezapaženo da je Kerum nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća izjavio kako će vidjeti pronaći zamjenu jer se njemu ne dolazi, a ako ne bude mogao, da će dolaziti koliko bude mogao.

Kerumov problem: HGS-ovce mijenjaju samo HGS-ovci, HSS i SU ne misle tako

Ne treba biti stručnjak iz Bletchley parka za odgonetnuti Kerumova razmišljanja. Negdje je pošlo po zlu čim je dopustio mogućnost da dolazi na tako njemu dosadne sjednice Gradskog vijeća. Kako Index doznaje, problem je pogolem, a zapravo se radi o sljedećem.

Kada bi Kerum izašao vani, u Vijeće bi morao prvi idući s koalicijske liste, a to je šef splitskog HSS-a Željko Sikirica. Za to Kerum ne želi čuti pa je zadužio vjernog Juru Šundova i šogora Petroslava Sapunara da prisile koalicijske partnere, a to je uz HSS i SU, tj. Milica Cipci, da potpišu aneks predizbornog ugovora u kojem stoji da HGS-ove vijećnike mijenjaju HGS-ovi vijećnici, a ne koalicijski partneri koji bi ušli u Vijeće po redoslijedu na listi.

Šundov HSS-ovcima: Vi ste za mene mrtvi ako ne potpišete

Sastanak je održan dan prije konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća u prostorijama HSS-a i kako čujemo iz dobro obaviještenih krugova, nije bilo nimalo ugodno. Jure Šundov okomio se na HSS-ovce i tražio bezuvjetno da potpišu aneks. Sikirica za to nije htio čuti, a ni Cipci, koja se nalazi na 8. mjestu zajedničke liste za GV pa vjerojatno kalkulira da bi u slučaju da još netko od HGS-ovaca odustane i ona mogla pronaći svoj put do Banovine.

"Vi ste za mene mrtvi ljudi, ako ovo ne potpišete", navodno je kazao Šundov kada je atmosfera dostigla usijanje.

Potpise ipak još uvijek nije dobio pa se ne zna ishod ovog splitskog političkog dramoleta.

Marija Mladineo prešla iz Grada u Županiju da ostane u Gradskom vijeću

A koliko Kerum inzistira da pored HGS-ovaca nitko ne prođe u Vijeće, najbolje ilustrira primjer Marije Mladineo, Kerumove gradske vijećnice, koja je u ponedjeljak prekinula svoj radni odnos u Gradu Splitu jer je bio nespojiv s mandatom u GV-u.

Mladineo je transferirana odmah isti dan u Županiju kod Zlatka Ževrnje, koji nam je potvrdio prelazak te kazao kako se Mladineo upoznaje sa Statutom Županije i uvodi u posao u Upravnom odjelu za gospodarstvo.

Gradonačelnik Ivo Baldasar također nam je potvrdio kako je sasvim neplanirano upražnjeno jedno radno mjesto u Banovini, ali kako je u papirima i obavezama preko glave, još nije odlučio kako će ga popuniti.

Dakle, Mladineo ostaje, sasvim sigurno ostaje i glavni Kerumov operativac, neumorni Jure Šundov. Danijela Špalj ležerno je prespavala cijeli prošli mandat pa se očekuje da će i dalje nastaviti sa drijemežom u novom sazivu, a momčad HGS-a uz gazdu Keruma upotpunjuje novopridošli Mario Sičić, vlasnik igraonice iz Nadzornog odbora Hvidre.

Poraženi Kerum u Ćakuli vrištao da neće u Vijeće, nego da će poslati Fani

Što na koncu, ako Jure i Petroslav ipak nekako uspiju dogovoriti "deal" s HSS-om i Cipci, koji su na takav dogovor već pristali u Županijskoj skupštini, no situacija nije usporediva jer su u Skupštini i šef Županijskog HSS-a Tonči Božanić, a i sama Cipci? Tko bi onda zasjeo u Kerumovu fotelju u Gradskom vijeću? 

E, tu bi moglo doći do, malo je reći, senzacije. Ako se od katastrofe u izbornoj noći prije točno mjesec dana, nije predomislio, Kerum bi umjesto sebe postavio - Fani!

"Neću u Gradsko vijeće, ići će Fani umjesto mene!", zaprijetio je Kerum svojim najbližim suradnicima u Ćakuli razočaran podbačajem HGS-a i neprolaskom u drugi krug.

S Fani u GV, HGS bi imao više ženskih, nego muških vijećnika

Je li onda konačno došlo vrijeme da Splićani upoznaju Fani koja se dosad vrlo diskretno držala uz Keruma i u četiri godine, što se javno zna da su skupa, nikada nije dala ni jednu izjavu. Ako će zaista umjesto Keruma u Vijeće, onda se očekuje da će voditi glavnu riječ među HGS-ovcima. Tko će bolje sažeti sve planove i stavove Željka Keruma, nego Fani. Tehnički je plan ostvariv, jer je Fani bila na počasnom 35. mjestu liste HGS-a, premda je imala značajnu ulogu u formiranju iste. Sada su HGS-ovci stranka pa nisu vezani za redoslijed kao nezavisne liste. 

Šundov je navikao na vojni ustroj pa ako je Kerum vrhovni zapovjednik, jer ga je tako nedavno titulirao na hvarskom izletu, Fani će po novoj sistematizaciji u HGS-u dobit makar mjesto načelnice Glavnog stožera. Brigadir Šundov može biti pomoćnik...

Još nešto. S Fani umjesto Keruma, HGS bi imao u splitskom Gradskom vijeću imao više ženskih, nego muških predstavnika, što je vjerojatno posljednja stvar koja se mogla očekivati od stranke tako izrazitog tradicionalističkog svjetonazora. Tko se još s takvom emancipacijom ženskog članstva osim HGS-a može pohvaliti?

Zamjena uloga

Fani ćemo, međutim, u Banovini gledati samo ako Šundov i Sapunar uspiju slomiti Sikiricu i Cipci. Zasad se drže, ali s obzirom na iznimni angažman Jure Šundova možda se stvar ipak nekako dotjera na Kerumov mlin...

Nije mogao na sjednicama izdržati kao gradonačelnik, kada mu je sestra željeznim bičem uvodila red i nametala poslušnost među vijećnike, možemo samo zamisliti kakva mu je patnja gledati Baldasara u gradonačelničkoj fotelji. S druge strane, nema sumnje da bi Fani Gradsko vijeće shvatila kao novi izazov.

Kada je dvaput slavio na izborima 2009. i 2011. Kerum je Fani ostavio kući. Sada, kada je izgubio, možda je došlo vrijeme da zamijene uloge...

 

Pročitajte više