Kerumovim stopama: Tommy kupuje hotel Lav za 28 milijuna eura?

Screenshot: Street View

TOMISLAV MAMIĆ, vlasnik trgovačkog lanca Tommy, potvrdio je Indexu da su zainteresirani za kupnju hotela Le Meridian Lav. Pitali smo Mamića za izjavu jer smo čuli da je upravo on postao novi vlasnik hotela Lav, i to kako neslužbeno doznajemo, za 28 milijuna eura.

Mamić: Natječaj traje, nećemo komentirati

"Istina je da smo bili jedan od ponuđača za kupnju navedenog hotela. Obzirom da je natječaj, odnosno, odabir najpovoljnije ponude u tijeku, nismo u mogućnosti dodatno komentirati cijeli slučaj. Molim za razumijevanje", stoji u odgovoru Tomislava Mamića, predsjednika Nadzornog odbora Tommy d.o.o.

Hypo: Proces prodaje traje i postoji ozbiljan interes više ulagača

Ni od Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, vlasnika hotela, nije se moglo više doznati.

"Nemamo praksu, niti možemo komentirati poslovne odnose s klijentima, a isto tako općenito ne komentiramo špekulacije. Ono što možemo reći jest da traje proces prodaje hotela Le Meridien Lav te za njega postoji ozbiljan interes više ulagača", stoji u odgovoru austrijske banke.

Le Meridien Lav prodaje se već godinu i pol

Prodaja hotela i pripadajuće marine oglašena je u ožujku 2013. godine. Tada se špekuliralo sa cijenom od 40 milijuna eura, no očito je to bio prekrupan zalogaj jer postupak prodaje traje već godinu i pol dana.

Angažman Tomislava Mamića je vrlo zanimljiv jer je riječ o poduzetniku koji se dosad držao svoje branše, tj. trgovine. Tommy iz godine u godinu raste, a naročito je značajan uzlet od preuzimanja Kerumovih dućana. Tommy je 2010. godine za 20 milijuna eura ušao u Kerumove trgovine južno od Neretve, ali se ekspanzija nastavila i u iduće dvije godine. Kada je Kerum bankrotirao 2012. godine, Tommy je preuzeo njegove najatraktivnije prostore u Splitu, uključujući i onaj u Jokeru.

Tommy narastao na više od dvije tisuće zaposlenih i 39,5 milijuna kuna dobiti

Rast prometa i dobiti vidljiv je iz godine u godinu. Tako je s milijardu i 300 milijuna kuna prihoda, 5 milijuna kuna dobiti, imovinom od gotovo pola milijarde kuna te 1.368 zaposlenih u 2010. godine, Tommy lani narastao na skoro dvije milijarde kuna prihoda, 39,5 milijuna kuna dobiti, 788 milijuna kuna imovine te 2.039 zaposlenih.

Kurtovića i Bošnjaka "satrali" krediti i gubici u poslovanju

Hotel Lav obnovili su zajedničkim snagama Ivica Kurtović iz Eurodoma i povratnik iz Australije Slavko Bošnjak, no problem je ispao s otplatom kredita teških gotovo 400 milijuna kuna te gubicima iz poslovanja. Hypo je preuzeo hotel prije dvije i pol godine te početkom 2013. godine oglasio prodaju.

Nema sumnje da je Mamić, kao iskusni trgovac, dobro prostudirao brojke te da ne kreće u avanturu bez povratka, poput Keruma koji je svoj hotel Marjan 2005. godine platio 22 milijuna eura te započeo u ambiciozan i skup projekt obnove i dogradnje, što ga je povuklo u propast. Kada je počeo rezati granu na kojoj sjedi, tj. prodavati dućane, postalo je jasno da nepovratno kliže u poslovnu propast.

Situacija s Marjanom nije još riješena te se ne nazire kupac. Hypo Alpe-Adria-Bank International AG je kreditirala i tu obnovu i u predstečajnoj nagodbi Kerum d.o.o. iskazali su potraživanje od 285 milijuna kuna. Kerum je pokušao spasiti stvar sa kreditom kod austrijske Erste bank, no zapelo je jer mu HBOR nije htio uzeti zahtjev u razmatranje, a trebali su participirati u jednakom udjelu sa 20 milijuna eura.

Pročitajte više