Kijev: Poštujemo primirje, no u 24 sata doživjeli smo 112 napada

Foto: Hina

UKRAJINA u potpunosti poštuje primirje na istoku zemlje ali je u "posljednja 24 sata doživjela 112 napada", rekao je u ponedjeljak ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin tijekom posjeta Sofiji.

"Mi i ukrajinske oružane snage u potpunosti poštujemo režim prekida vatre ali nažalost smo kao odgovor dobili 112 napada u posljednja 24 sata od strane terorista iz Donecka i Luhanska", rekao je.

"Potpuno smo predani poštivanju sporazuma iz Minska. Za nas, to je jedini mogući put za zemlju", dodao je Klimkin, priznajući da je situacija i dalje iznimno napeta.

Pojačani napadi na Debalcevo

Trideset i šest sati nakon što je stupilo na snagu primirje koje su u Minsku dogovorili čelnici Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine, intenzivne borbe nastavljaju se u ponedjeljak oko strateškog grada Debalceve gdje se nalazi više tisuća ukrajinskih vojnika koje bi proruski pobunjenici mogli u potpunosti okružiti.

Separatisti pojačavaju napade na strateško željezničko čvorište Debalceve unatoč primirju, izjavio je vojni glasnogovornik, a očevici su izvijestili o granatiranju tog područja.

"Ilegalne naoružane skupine ne podržavaju primirje", rekao je novinarima glasnogovornik Anatolij Stelmah dodajući da proruski pobunjenici koriste rakete Grad i tenkove u napadima na vladine snage u tom gradu.

"Broj napada na Debalceve se čak povećao u usporedbi s prijašnjim danima i oni koriste sve vrste oružja", kazao je. "Teroristi su dobili naredbu da zauzmu Debalceve pod svaku cijenu."


Drugi je glasnogovornik ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov rekao da vojska zasad nema namjeru početi povlačiti teško oružje s linije bojišnice na istoku, u skladu s dogovorom iz Minska.

"Zasad nema govora o povlačenju teškog oružja. Kako se može povlačiti oružje ako pobunjenici pokušavaju napasti nas tenkovima i bez prestanka po nama pucaju", rekao je.

Stelmah: Vladine snage uzvraćaju vatru samo kada su napadnute

Reutersov reporter u Vuhlehirsku, desetak kilometara zapadno od Debalceva, izvijestio je o žestokom granatiranju iz smjera tog grada s eksplozijama koje su odjekivale svakih deset sekundi.

Stelmah tvrdi da vladine snage uzvraćaju vatru samo kada su napadnute.

Promatrači OESS-a pokušali su doći u Debalceve, ali su im proruski pobunjenici u nedjelju uskratili pristup. Separatisti su rekli da su okružili taj grad tako da je to sada njihov teritorij. Promatrači su kazali da će ponovno pokušati ući u taj grad.

Otkada je u subotu u ponoć stupilo na snagu primirje, četiri ukrajinska vojnika ubijena su, a 21 je ranjen, izjavio je vojni izvor u Kijevu.

Primirju u Ukrajini prijeti propast

Proruski pobunjenici napadali su u ponedjeljak ukrajinske vladine snage koje drže u okruženju, a Kijev je priopćio da neće povući teško naoružanje dok se krši primirje tako da se čini da je ono na rubu propasti dan nakon što je stupilo na snagu.


Europska unija je objavila novi popis ukrajinskih separatista i Rusa kojima su nametnute sankcije, a Moskva je obećala "adekvatnu reakciju" na odluku o sankcijama.

Sukobi su utihnuli u mnogim dijelovima istočne Ukrajine nakon što je primirje stupilo na snagu u subotu u ponoć u skladu sa sporazumom postignutim prošloga tjedna u maratonskim pregovorima u koje su bili uključeni čelnici Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine.

Međutim, primirje očito nije zaživjelo na dijelu bojišnice gdje su se vodili najintenzivniji sukobi posljednjih tjedana.

Pobunjenici su objavili nekoliko sati nakon stupanja primirja na snagu da ga nemaju namjeru poštivati u Debalcevu gdje napreduju od siječnja. Sada drže u okruženju postrojbu ukrajinske vojske koja se tamo nalazi.

Washington navodi da pobunjenička operacija oko tog grada, koji se nalazi na strateškom željezničkom čvorištu, ima potporu ruskih oružanih snaga, što Moskva demantira.

Reutersov reporter nedaleko od bojišnice izjavio je da se Debalceve bez prestanka bombardira iz topništva. Najmanje šest tenkova kao i oklopni transporteri i topništvo mogli su se vidjeti u šumi nedaleko od Vuhlehirska, desetak kilometara zapadno od Delbaceva, kojega su pobunjenici zauzeli prije tjedan dana.

Vojni kamioni kretali su se glavnom cestom u smjeru grada dok se čulo granatiranje i vatra iz strojnica.

"Možete čuti da nema primirja", rekao je jedan pobunjenički borac koji je za sukobe optužio ukrajinsku vojsku. "Debalceve je naš teritorij i mi ćemo ga zauzeti."

Kijev je priopćio da su njegove snage granatirane više od sto puta otkako je primirje stupilo na snagu. Vojni glasnogovornik Andrij Lisenko izjavio je da vladine snage ne mogu povući teško naoružanje, što je jedna od odredbi sporazuma iz Minska, ako se primirje ne poštuje.

"Preduvjet za povlačenje teškog naoružanja je ispunjavanje prve točke sporazuma iz Minska, a to je primirje. Stotinu i dvanaest napada nisu pokazatelj primirja. U ovome trenutku nismo spremni povući teško oružje", kazao je Lisenko na brifingu za novinare u Kijevu.

Vojska u Kijevu navodi da je pet njezinih vojnika ubijeno, a 25 ranjeno od stupanja primirja na snagu.

Pročitajte više