Kim Jong Un "pročistio" Radničku partiju od dužnosnika koji gledaju južnokorejske sapunice

Foto: Hina

SJEVERNOKOREJSKI vođa Kim Jong Un je uklonio oko 10 dužnosnika vladajuće Radničke partije zbog gledanja južnokorejskih sapunica, javlja Yonhap News, bez detalja o tome kada je provedena čistka.

Kim se vratio u javnost nakon izbivanja od šest tjedana tijekom kojih mu je uklonjena cista na desnom gležnju. Prema izjavama dvojice južnokorejskih dužnosnika upoznatih sa sadržajem obavještajnih izvještaja, operaciju je izveo kirurg iz inozemstva.

Sjeverna Koreja je u posljednjim mjesecima proširila zatvorske logore i povećala broj javnih pogubljenja, smaknuto je oko 50 ljudi. U izoliranoj naciji je zabilježeno i nazadovanje vojnih dužnosnika, uključujući zapovjednika koji je kažnjen zbog slabe preciznosti nacionalne artiljerije, piše Yonhap.

Prema agenciji, Kim nastavlja uklanjati "tragove" Jang Song Thaeka, svog strica i de facto zamjenika koji je smaknut zbog "korupcije i frakcionaštva" u prosincu prošle godine.

"Kim Jong Un pokušava uspostaviti apsolutnu moć i osnažiti svoj režim javnim kažnjavanjem," komentirao je za  najveću južnokorejsku agenciju Yang Moo Jin, profesor na Sveučilištu za izučavanje Sjeverne Koreje u Seulu. "Dakako, učestale čistke mogu stvoriti nuspojave," zaključio je Jin.

Pročitajte više