Kina će dodatno ulagati u europske bailout fondove?

KINESKI premijer Wen Jiabao danas je ponovno otvorio mogućnost da Kina još aktivnije doprinese europskim bailout fondovima, javlja Bloomberg.

"Kina još istražuje i razmatra načine kako da, posredstvom MMF-a, da veći doprinos Europskom fonda za financijsku stabilnost i njegovom trajnom nasljedniku Europskom stabilizacijskom mehanizmu, s ciljem rješavanja europske dužničke krize", kazao je Jiabao tijekom zajedničkog brifinga s Angelom Merkel, koja je stigla u Peking.

Kao i uvijek dosad, Kina nije eksplicitno na sebe preuzela obvezu o doprinosu bailout fondovima, ali stabilni euro bitan je i za Kinu kojoj je EU jedno od najvažnijih izvoznih tržišta. Kina inače ima najveće devizne rezerve na svijetu i jedina si može priuštiti da bez većih internih potresa refinancira prezadužene europske vlade.

Merkel je nakon konferencije kazala kako su joj kineski čelnici naglasili da će pričekati s intervencijom, jer prvo europski čelnici moraju odrediti svoj dio posla.

Merkel došla moliti za pomoć, ali svejedno pritišće Kinu zbog Irana


Iako je došla "žicati" za pomoć, Merkel ipak nije propustila priliku da napravi pritisak na Kinu i od nje zatraži da iskoristi svoj utjecaj i Iran nagovori na odustajanje od nuklearnog programa. Podsjetimo, Kina je u više navrata kazala kako se ne slaže s uvođenjem sankcija Iranu.

Pročitajte više