Kineske vlasti uhitile sedam osoba zbog ispuštanja kadmija u rijeku

Foto: AFP

KINESKE su vlasti uhitile sedam osoba zbog ispuštanja industrijskog otpada i zagađenja rijeke u regiji Guangxy, prenijeli su tamošnji državni mediji.

Prisustvo kadmija je u rijeci Longjiang otkriveno 15 siječnja, nakon što su provedeni testovi na mrtvim ribama. Razina kadmija u uzorcima vode bila je 80 puta veća od one maksimalne zakonom propisane.

Zagađenje je zahvatilo sto kilometara vodenog toka, i time izazvalo paniku lokalnog milijunskog stanovništva koje je upozoreno da izbjegava piti riječnu vodu. Flaširana je voda pak postala najtraženiji artikl u dućanima, tjedan dana nakon incidenta s polica nestaje rekordnom brzinom.

Kako bi se sanirala kontaminacija, u rijeku se sipaju kemijska sredstva za neutralizaciju, a vlasti su za taj posao mobilizirale tisuće vojnika. Iako se razina kadmija u vodi snizila, u ponedjeljak je i dalje bila 25 puta veća od zakonski dozvoljene.

Odgovornom za onečišćenje se smatra rudarska tvrtka Jinhe Mining Corporation, čiji je ravnatelj uhićen, zajedno s još šest rukovoditelja tvornica koje se nalaze uz Longjiang. Vlasti su u tih sedam tvornica zaustavile proizvodnju.

Kadmij, koji se često koristi u industrijskoj proizvodnji izrazito je opasan kancirogen koji može oštetiti bubrege, kosti i dišni sustav.

Pročitajte više