Kineski mediji: Napade u Xinjiangu u kojima je poginula 31 osoba izveli su bombaši samoubojice

Screenshot: Youtube

NAPAD u glavnom gradu nemirne kineske provincije Xinjianga u kojima je poginula 31 osoba izvela su petorica bombaša samoubojica, izvijestili su državni mediji dan nakon najsmrtonosnijeg napada ikada u tom području.

Riječ je o napadu u Urumqiju u četvrtak ujutro, drugom samoubilačkom napadu u tom gradu u posljednja tri tjedna. U napadu bombom i nožem krajem travnja na postaji vlaka u Urumqiju ubijen je jedan prolaznik, a ranjeno je 79 ljudi.

Vlada za porast nasilja u resursima bogatoj pokrajini uz granicu sa središnjom Azijom okrivljuje islamiste i separatiste. Diljem Kine ubijeno je najmanje 180 ljudi.

Napad u četvrtak izveden je tako što su se dva automobila zabila u tržnicu u Urumqiju, pri čemu je aktiviran eksploziv. Među 94 ranjene osobe mnogo je bilo starijih osoba koje su bile u kupnji, tvrde svjedoci.

"Petorica osumnjičenika za teroristički napad raznijeli su se, a nadležne institucije istražuju je li bilo još suučesnika", objavio je u petak tabloid Global Times koji djeluje u sklopu Narodnog dnevnika, službenog glasila kineske Komunističke partije.

Kineski disidenti i brojne skupine za obranu ljudskih prava tvrde da je pravi uzrok nemira u Xinjiangu politika kineske vlade koja propisuje mnoga ograničenja u štovanju islama, kulturi i jeziku Ujgura, muslimana koji govore turskim jezikom.

Pročitajte više