Kod Srebrenice otkrivena nova masovna grobnica: Tijela pronađena samo sto metara od nekadašnje baze nizozemskih vojnika

TIJEKOM posjeta glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona Srebrenici članovi Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine pronašli su danas još jednu masovnu grobnicu žrtava srebreničkog genocida iz srpnja 1995. godine, saznaje agencija Anadolija (AA).

Kako je za AA potvrdio direktor Instituta Amor Mašović, grobnica je otkrivena samo stotinjak metara od Tvornice akumulatora u Potočarima, mjesta gdje se dopremaju tabuti srebreničkih žrtava uoči dženaze svakog 11. srpnja, na godišnjicu genocida.

U Tvornici akumulatora tijekom agresije na BiH nalazila se baza nizozemskog bataljuna iz sastava snaga UN-a. Pronalazak masovne grobnice u njenoj neposrednoj blizini, dodatno potvrđuje da su Srebreničani ubijani pred očima međunarodnih mirovnih snaga koje su ih trebale zaštititi.

Grobnicu bilo teško pronaći

"Riječ je o masovnoj grobnici za kojom tragamo dugi niz godina na temelju informacija koje su stigle u BiH od nizozemskih vojnika, kasnije od Ministarstva obrane, odnosno Ministarstva vanjskih poslova Nizozemske. Ne možemo u ovom trenutku reći je li u pitanju veća masovna grobnica ili se radi o manjem broju žrtava. Uglavnom, vjerujemo da bi najmanje tri žrtve trebale biti otkrivene u ovoj grobnici koja je ostala nakon odlaska nizozemskih vojnika", tvrdi Mašović.

Grobnicu je, kao je istaknuo, bilo teško pronaći. Istražiteljski timovi su u čak pet navrata prekopavali široko područje na mjestu gdje je grobnica danas pronađena. Čak i ako je ova grobnica prethodno bila obilježena, oznake nisu zatekli članovi istražiteljskih timova iz Tuzle, koji su prvi, u ljeto 1996. godine, ušli u Srebrenicu.

"Dogodilo se, eto, da baš na današnji dan, u trenutku dok je Ban Ki-moon bio u Memorijalnom centru Potočari, konačno pronađemo još jednu masovnu grobnicu srebreničkih žrtava", istaknuo je Mašović.

S obzirom na to da se radilo o probnom kopanju, članovi Instituta morat će pričekati naredbu Suda BiH za daljnje radove na ekshumaciji žrtava. Grobnica je u međuvremenu osigurana.

Pročitajte više