Kolaps HŽ-a? Za 2012. godinu predviđaju se gubici od oko 340 milijuna kuna!

Ilustracija: Marko Todorov/Cropix

NI NA samom kraju prvog kvartala 2013. uprave javnih tvrtki HŽ Cargo i HŽ Putnički prijevoz ne žele upoznati javnost s rezultatima poslovanja u 2012. godini. Indexu je iz Ureda za odnose s javnošću tih tvrtki poručeno da ne mogu komentirati rezultate poslovanja jer bilance za 2012. još nisu gotove, iako su, napomenimo, komercijalne revizije svoja izvješća za ta poduzeća sastavile u veljači, a i rok za završetak statističkog izvješća je kraj ožujka.

No, očito je da će uprave oba poduzeća čekati krajnji zakonski rok za izradu završnog izvješća (kraj travnja) koje će predati FINI, nakon čega bi s njim mogle upoznati i javnost. Možda time odgađaju i svoju moguću smjenu. Kako doznajemo, najveće probleme u sastavljanju financijskog izvješća predstavljaju međusobna potraživanja unutar društava, koja se bilančno usklađuju.  

Gubitak oko 340 milijuna kuna!?

Iako su neke procjene govorile da bi nekonsolidirani gubici za proteklu godinu mogli iznositi oko 250 milijuna kuna, prema podacima kojima neslužbeno raspolaže Index oni će iznositi oko 340 milijuna kuna, od čega na HŽ Cargo otpada približno 150 milijuna kuna, dok na HŽ putnički prijevoz otpada približno 190 milijuna kuna. Treća tvrtka iz sustava hrvatskih željeznica, HŽ Infrastruktura, neće imati gubitaka, a razlika prihoda i rashoda bit će približna nuli.


Uprava dviju HŽ-ovih tvrtki, HŽ Cargo i HŽ Putnički prijevoz, očito nastavlja tradiciju loših poslovnih rezultata iz mandata 2000-2003. kada su hrvatske željeznice prema izvješćima Državne revizije ostvarile gubitak od 1,4 milijarde kuna. Od toga je gubitak u 2000. godini iznosio 394 milijuna kuna, u 2001. čak 598 milijuna kuna, a 2002. i 2003. ostvareni su gubici od 227 i 189 milijuna kuna.

U upravi HŽ-a tada su sjedili Rene Valčić, kojeg je vlada Zorana Milanovića vratila na čelo HŽ Holdinga u siječnju 2012., i Dražen Ratković, aktualni predsjednik uprave HŽ putničkog prijevoza, a 2000. član uprave HŽ-a za infrastrukturu. Treći član aktualne uprave HŽ-a, Ivan Lešković na čelo HŽ Carga imenovan je iako nikad nije radio u željeznicama. Prije toga bio je član uprave Studentskog centra u Zagrebu koja je, prema nedavno objavljenim podacima, tvrtku dovela do sanacije zbog gubitaka većih od 120 milijuna kuna. Dakle, tri člana nove uprave HŽ-a čija je zadaća restrukturiranje poduzeća gubitaša, kao članovi ranijih uprava ostvarili su gubitke za proračun veće od 1,5 milijarde kuna.

Dok se dio javnosti pita hoće li nakon objavljivanja financijskih izvješća za 2012. i oni biti smijenjeni, pravo pitanje je kako su uopće izabrani na čelo državnih poduzeća.

Spomenimo kako su uprave HŽ-a i u mandatu HDZ-ovih vlada redovito ostvarivale gubitak, no ne toliko visok. Tako je ukupni gubitak HŽ za 2010. iznosio pet milijuna kuna, a za 2011. 85 milijuna kuna.

Pročitajte više