Kolika je stvarna moć Sjeverne Koreje: SAD je u posjedu više od 7500 nuklearnih bojnih glava, Pyongyang nema niti jednu!

Ilustracija: AFP

NAPETI odnosi na Korejskom poluotoku izazvali su posljednjih mjeseci brojne polemike. Svi se pitaju kolika je zapravo nuklearna moć Sjeverne Koreje i postoji li uopće ozbiljna opasnost od napada nuklearnim oružjem na SAD, Japan i Južnu Koreju. CNN donosi pregled zemalja koje se mogu "pohvaliti" najvećim brojem izvedenih nuklearnih testova i za koje je poznato da su u posjedu projektila i nuklearnog oružja.

SAD

Sjedinjene Američke Države u svijetu prednjače po broju izvedenih nuklearnih testova - od 1945. do 1992. godine izveli su ih čak 1054, što je više nego sve ostale zemlje svijeta zajedno. Također, SAD je zasad jedina zemlja koja je tijekom ratovanja koristila nuklearno naoružanje. Otkako je završio Hladni rat, Rusija i SAD smanjili su svoje nuklearne kapacitete, ali su njihovi arsenali i dalje daleko najveći na svijetu.

Procjenjuje se da je SAD u prosincu 2012. godine imao najmanje 2150 bojnih glava - nuklearnog oružja koje je spremno za upotrebu. Uz to, smatra se da se još najmanje 2500 bojnih glava nalazi u rezervi, a njih 3000 je neučinkovito. Dakle, SAD je u posjedu ukupno 7650 bojnih glava. Od 2150 funkcionalnih, pretpostavlja se da ih je 500 namijenjeno za projektile na zemlji, 1150 za nuklearne podmornice, a preostalih 300 za razmještanje po zrakoplovima.

Rusija

Na drugom mjestu prema nuklearnom kapacitetu u svijetu svakako se nalazi Rusija. Kao što je već napomenuto, iako su Rusija i SAD nakon Hladnog rata odlučile smanjiti svoje nuklearno naoružanje, ruski arsenal i dalje ostaje vrlo impresivan i najveći na svijetu. Ipak, valja napomenuti kako više od polovine njihovih bojnih glava nije funkcionalno.

Rusija je od 1929. do 1990. godine izvela ukupno 715 nuklearnih testova. Prva atomska bomba koju su proizveli (1949. godine) bila je zapravo kopija američke bombe aktivirane nad Nagasakijem. Baš kao i SAD, i Rusija ima mogućnost lansiranja svog nuklearnog oružja na kopnu, u zraku i u moru.

U prosincu 2012. godine Rusija je bila u posjedu 1720 funkcionalnih nuklearnih bojnih glava, onih koje bi mogla iskoristiti odmah, ako dođe do sukoba. U rezervi se u Rusiji nalazi 2700 bojnih glava, dok ih je 4000 neučinkovito.

Francuska

Francuska posjeduje treći po veličini nuklearni arsenal na svijetu, a između 1960. i 1996. godine izveli su ukupno 210 nuklearnih testova. Francuska je nakon Drugog svjetskog rata drastično smanjila svoje nuklearno naoružanje te se sada pretpostavlja da je u posjedu oko 300 bojnih glava.

Od tih 300, njih 290 je funkcionalno. Francuska nema potencijal za lansiranje nuklearnog oružja s kopna, ali je zato u posjedu nekoliko podmornica i zrakoplova koji mogu prevoziti nuklearno oružje.

Velika Britanija

Četvrta po redu zemlja na svijetu prema nuklearnom kapacitetu je Velika Britanija. Ipak, njezino nuklearno naoružanje ne može se niti približno mjeriti s onim SAD-a i Rusije. Od 1952. do 1991. godine Velika Britanija je izvela ukupno 45 nuklearnih testova.

Pretpostavlja se da se u Velikoj Britaniji nalazi ukupno 225 bojnih glava, od kojih ih je svega 160 funkcionalno. Također valja napomenuti kako je barem 50 posto njih nastalo u suradnji s SAD-om, koja je pokrenuta još 1954. godine.

Velika Britanija je u posjedu četiriju podmornica koje mogu prevoziti nuklearno oružje te ne može lansirati projektile s kopna ili putem zrakoplova.

Kina

Kina je nuklearno oružje počela proizvoditi još tijekom 1950.-ih godina, kada je SAD premjestio dio svog nuklearnog arsenala na područje Pacifika. Nakon prvog uspješnog testiranja nuklearnog oružja 1964. godine, Kina je svega 32 mjeseca kasnije provela i prvi termonuklearni test.

Prema tvrdnji Federacije američkih znanstvenika, Kina i dalje nastavlja obogaćivati svoj arsenal nuklearnog oružja. U prosincu 2012. godine imala je 180 funkcionalnih bojnih glava koje ima potencijal lansirati ili s kopna, ili pomoću zrakoplova.

Indija

Indija je odlučila izgraditi vlastiti arsenal nuklearnog oružja nakon što je Kina započela svoje prve nuklearne testova sredinom 1960.-ih godina. Prvi test Indija je provela 1974. godine te još tri u svibnju 1998. godine.

Indija je u posjedu zrakoplovnih i kopnenih projektila, a planira nabaviti i nekoliko podmornica. Pretpostavlja se da je u posjedu stotinjak bojnih glava, ali niti jedna nije funkcionalna niti spremna za upotrebu u slučaju izbijanja rata.

Pakistan

1972. godine, nakon trećeg rata s Indijom, Pakistan je potajno počeo razvijati svoj nuklearni program. Nakon što je Indija u svibnju 1998. godine izvela tri nuklearna pokusa, isto je napravio i Pakistan.

Baš kao i Indija, Pakistan pokušava značajno obogatiti svoj arsenal nuklearnog oružja. Pretpostavlja se da je u posjedu stotinjak bojnih glava, ali, baš kao i u slučaju Indije, niti jedna nije funkcionalna.

Sjeverna Koreja

Sjeverna Koreja dosad je izvela ukupno tri podzemna nuklearna testa, ali je i u nekoliko navrata testirala svoje nuklearne projektile. Stručnjaci tvrde da je Pyongyang dosad "izdvojio" dovoljno plutonija za izradu desetak bojnih glava, ali još uvijek nije pronašao način da ideju i realizira.

Sjevernokorejski nuklearni program počeo je instalacijom sovjetskog reaktora u Yongbyonu. 1994. godine postignut je dogovor sa SAD-om da Pyongyang neće razvijati nuklearno oružje u zamjenu za pomoć pri izgradnji reaktora u Yongbyonu. Ipak, osam godina kasnije Sjeverna Koreja priznala je da provodi tajne nuklearne testove i razvija nuklearno oružje.

Upravo je zbog toga Vijeće sigurnosti UN-a nedavno pooštrilo sankcije Pyongyangu, nakon čega se situacija na Korejskom poluotoku ozbiljno zakomplicirala.

Izrael

Iako Izrael odbija priznati da je u posjedu nuklearnog oružja, pretpostavlja se da ga ipak posjeduje, točnije, oko 80 bojnih glava. Da sumnje SAD-a i međunarodne zajednice nisu bez razloga govori i podatak da je Izrael tijekom posljednjih nekoliko godina nabacio i podmornice te zrakoplove koji mogu nositi nuklearne bojne glave.

Iran

Tijekom proteklog desetljeća u javnosti se pojavila zabrinutost oko iranskog nuklearnog programa. U studenom 2011. godine Međunarodna agencija za atomsku energiju je izdala izvještaj u kojem napominje kako postoji velika vjerojatnost da Iran planira razvijati nuklearno naoružanje.

Ali iranske vlasti tvrde da uran dobiven u nuklearnim elektranama koriste samo u civilne svrhe. Iako ne posjeduje niti jednu bojnu glavu, Iran je najveći vlasnik balističkih raketa na Bliskom Istoku.

Pročitajte više