Kolinda: Dok ima nade, nastavljamo potragu i nastavljamo spašavanje Tomislavovog života

Foto: Hina

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ obratila se iz Splita javnosti vezano za najnovije događaje oko Tomislava Salopeka.

"U ovim trenucima duboke neizvjesnosti, željela bih izraziti suosjećanje prema obitelji, roditeljima i prijateljima Tomislava Salopeka", kazala je na početku obraćanja Kolinda.

"Želim ovdje čvrsto reći, sve dok postoji i jedan tračak nade, i jedan promil šanse da je Tomislav živ mi nastavljamo raditi, nastavljamo potragu i nastavljamo spašavanje njegovog života", poručila je Kolinda.

"U tom smislu, molim sve, dok postoji taj tračak nade, da se u javnim istupima ponašaju odgovorno. Željela bih izraziti zahvalnost svima koji rade na tome, prije svega hrvatskim institucijama i hrvatskim službama, ali i svim prijateljskim državama i službama, uključujući i mnoge prijatelje iz arapskih zemalja koji pokušavaju spasiti Tomislavov život. O detaljima ne mogu i nikada i neću govoriti. Međutim, vjerujte mi, radimo sve što možemo.

Posebno želim zahvaliti Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, Mešihatu islamske zajednice, predsjedniku Azizu ef. Hasanoviću i bivšem predsjedniku Šefku Omerbašiću, prije svega na njihovom javnom apelu za spašavanje života nevinog Tomislava, isto tako na isticanju da ove prijetnje, da sve ovo što se događa, nisu u duhu Islama i islamskih vrijednosti.

Upravo to sve podsjeća nas kako ovakva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim i plemenitim učenjem Islama. Hrvatska je uvijek bila i bit će primjer suživota i tolerancije među vjerskim zajednicama, pa tako i s islamskom zajednicom. Ostat ćemo primjer u svijetu i ponavljam, još jednom zahvaljujem Islamskoj zajednici na svom trudu.

Zahvaljujem i vama medijima, vama novinarima, na odgovornom ponašanju ovih dana. Zahvaljujem vam što ste suzdržani u objavljivanju kako informacija, tako i fotografija. Isto tako, pozivam i sve medije, ali i sve građane Republike Hrvatske, da bez obzira kakve fotografije budu izlazile ovih dana ili moguće video zapisi, da se suzdržite od objavljivanja tih fotografija. Mislimo i razmišljajmo o Tomislavu kao o ocu, o suprugu, o prijatelju, o sinu,  razmišljajmo o njemu kao osobi, sačuvajmo njegovo dostojanstvo i dostojanstvo njegove obitelji.

Molim vas, nemojte objavljivati nikakve fotografije, doli fotografije Tomislava kao čovjeka u privatnim i službenim okolnostima. I molim građane, ukoliko budu izlazile takve fotografije ili video zapisi, nemojte ih dijeliti, nemojte ih pregledavati, jer time bismo ne samo narušili ljudsko dostojanstvo Tomislava Salopeka već bismo i dalje promicali propagandu Islamske države, takozvane „Islamske države“, kojoj je cilj sijanje terora.

Hvala vam lijepa na pozornosti, nastavljamo raditi dalje, još jednom apeliram na odgovorno ponašanje svih. Hvala ",  riječi su kojima se Kolinda obratila javnosti.

Pročitajte više