Kolinda Grabar Kitarović: Stanje u hrvatskom vojnom zrakoplovstvu je više nego jadno

Foto: Arhiva

POMOĆNICA glavnog tajnika NATO-a i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović je za HTV-ov Studio 4 prokomentirala stanje u hrvatskom vojnom zrakoplovstvu.

Upitana ima li informacija o tome da je SAD zainteresiran za opremanje hrvatske vojske američkim helikopterima Black Hawk, koji bi trebali zamijeniti Mi 8 koje će se navodno poslati ukrajinskoj vojsci, Grabar Kitarović je kazala kako je to prije svega bilateralno pitanje i kako se boji da je to informacija koja se drži u vrlo uskom krugu pa javnost o tome zna premalo. "Osobno zastupam nabavku zapadne tehnologije koja je kompatibilna ostalim državama članicama NATO-a", kazala je Grabar Kitarović.

"Stanje u hrvatskom zrakoplovstvu je, nažalost, više nego jadno, kad je oprema u pitanju. Na dan kad slavimo pobjedu u Domovinskom ratu padne MIG, a Vijeće za nacionalnu sigurnost još se uopće nije sastalo po tom pitanju. To održava i stanje u oružanim snagama općenito, one su u potpunosti zapostavljene i najviše ovise o ljudima koji rade u njima", navela je Grabar Kitarović ističući kako imamo iznimno sposobne i profesionalne ljude, ali su oprema kojom raspolažu te uvjeti života i rada u vojarnama daleko od potrebne razine.

"Cijelo vrijeme slušam, gotovo izgovor, da odluku o zrakoplovstvu treba donijeti do 2016. i da imamo vremena. Nemamo vremena, 2016. je iza ugla. To je odluka koja se ne donosi izolirano, ona mora biti dio sveopće vizije za razvoj Oružanih snaga, za koju se bojim da smo je izgubili. Strateški dokumenti su nam zastarjeli, oni su iz 2002. godine. Dugoročni plan razvoja ostaje mrtvo slovo na papiru. Ono što treba pothitno napraviti je da treba provesti široku raspravu i na stručnoj i na političkoj razini koja će voditi prema konsenzusu", izjavila je Grabar Kitarović.

Kazala je kako, kad je riječ o zrakoplovstvu - postoji više opcija: vlastito zrakoplovstvo, "air policeing", nekakva kombinacija regionalnih snaga tj. država članica NATO-a. Napominje kako svaku od tih opcija treba dobro i temeljito razmotriti. Grabar Kitarović smatra kako bi dobra opcija bilo zadržavanje vlastitih snaga - da ih stavimo u okvire koji su nama potrebni i da počnemo razmišljati da Hrvatska osigurava zračni prostor susjednih država, što bi osiguralo i dodatne prihode u proračun.

MORH: Grabar-Kitarović pokazuje nepoznavanje terminologije

"MORH izražava žaljenje što se Oružane snage RH koriste za predizborna politička nadmetanja, kako je to u svom istupu u emisiji Studio 4 HTV-a dana 18. kolovoza 2014. godine učinila predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.
 
Izražavamo žaljenje što Vlada u kojoj je i gospođa Grabar-Kitarović bila članica nije prema tada važećem Dugoročnom planu razvoja 2006.-2015., u puno boljim gospodarskim vremenima, donijela odluku o uvođenju u operativnu uporabu novog borbenog zrakoplova s čijim je pripremama za uvođenje trebalo započeti 2009. godine. MIG-ovi 21 trebali su završiti svoj radni vijek 2010. godine i s operativnom uporabom trebalo se početi s novim borbenim avionima.

 
Također, u svom nabrajanju opcija za budućnost zrakoplovstva navela je, vlastito zrakoplovstvo, air policing i kombinaciju regionalnih snaga, čime pokazuje nepoznavanje terminologije, obzirom da se air policing odnosno `redarstveni nadzor u zraku`, provodi u svakoj od tih opcija. Air policing nije opcija za borbeno zrakoplovstvo već je to jedna od najvažnijih zadaća zrakoplovstva u miru.
 
Izražavamo žaljenje što gospođa Grabar-Kitarović, sudeći po njezinoj izjavi očito i ne poznaje dovoljno hrvatsku zakonsku regulativu jer ne zna koje bi se vijeće, vezano za stanje u HRZ-u, trebalo sastati. Pitanje stanja u HRZ-u nije u nadležnosti Vijeća za nacionalnu sigurnost, kao ona tvrdi, već je to u nadležnosti Vijeće za obranu. Ono će se pak sastati i raspraviti o stanju u Oružanim snagama, za razliku od slučaja iz 2007. godine i pada helikoptera, kada gospođa Grabar-Kitarović, kao ministrica u tadašnjoj Vladi, nije inzistirala na okupljanju tadašnjeg Vijeća za nacionalnu sigurnost i to je nije čudilo.
 
Izražavamo žaljenje što je stanje HRZ-a ocijenila kao `više nego jadno`, zaboravljajući pritom da su upravo u opremu i modernizaciju, ali i u nabavku novih letjelica u posljednje tri godine uložena znatna sredstva. Spomenimo samo remontirane MiG-ove, obnovljenu Protupožarnu eskadrilu, školske zrakoplove na kojima se inače školuju i omanski piloti, transportne helikoptere kojima se obavljaju medicinski letovi i akcije traganja i spašavanja. Tako je primjerice helikopterima HRZ i PZO-a samo u ovoj godini spašeno više od 200 pacijenata, koji se zasigurno ne bi složili s tvrdnjom da je stanje `više nego jadno`.
 
Izražavamo žaljenje što gospođa Grabar-Kitarović smatra kako je naša pobjednička vojska u zapuštenom stanju. Smatramo kako bi trebala uvažiti mnoge provedene kapitalne projekte, koji dokazuju kako se brine o sadašnjosti i budućnosti OS RH, unatoč smanjenom proračunu za obranu", stoji u reagiranju MORH-a.

Pročitajte više