Kolindinih 100 dana na Pantovčaku: Evo kako je građani ocjenjuju

Foto: Facebook

STO DANA nalazi se iza Kolinde Grabar-Kitarović na poziciji predsjednice države, a Dnevnik Nove TV donosi rezultate istraživanja Ipsos pulsa putem kojega se ispitalo javno mnijenje vezano uz rad prve hrvatske predsjednice.

Čak 56 posto ispitanika smatra kako Grabar-Kitarović radi u skladu s očekivanjima koje su imali kada je izabrana. S druge strane, 31 posto građana smatra kako Kolinda nije ispunila njihova očekivanja. Manji dio, njih 10 posto, drži kako predsjednica radi iznad njihovih očekivanja, a 3 posto ispitanika ne zna.

Čini se kako odobravanje rada Grabar-Kitarović raste među biračima. U travanjskom istraživanju 53 posto građana ocijenilo je kako Kolinda radi u skladu s njihovim očekivanjima, dakle zabilježen je rast od 3 posto. Ipak, zabilježen je i blag porast ispitanika koji smatraj da Kolinda radi ispod očekivanja. U travnju je to smatralo 28 posto građana, a 11 posto ih je mislilo da radi iznad očekivanja. Odgovor nije znalo 8 posto ispitanika.

Samostalnost u radu

Nakon 100 dana mandata, 42 posto birača smatra kako je Kolinda u radu uglavnom ili potpuno samostalna. Za 33 posto birača ona nije samostalna, već smatraju da je pod utjecajem HDZ-a. Da je Grabar-Kitarović u manjoj mjeri samostalna drži 21 posto ispitanika, a ne zna njih 4 posto.

U odnosu na travanjsko istraživanje, zabilježen je blagi porast broja onih koji misle da je manje samostalna. Da je pod utjecajem HZD-a tada je mislilo njih 30 posto, a 43 posto birača mislilo je da je uglavnom ili u potpunosti samostalna.

Odnos Kolinde i Milanovića

Većina ispitanika i dalje smatra kako je Milanović odgovoran za izostanak suradnje s Kolindom, ali nju danas za takav odnos okrivljuje skoro dvostruko više birača nego u prošlom istraživanju. Da je Milanović odgovoran misli 54 posto birača, dok Kolindu odgovornom smatra njih 15 posto. Da su oboje krivi misli njih 24 posto, a ne zna 7 posto ispitanika.

U istraživanju provedenom prije 40 dana Milanovića je za nesuradnju teretilo 55 posto birača, dok je za njih 8 posto odgovorna bila Kolinda. Da su oboje odgovorni tada je odgovorilo 27 posto birača, a odgovor nije znalo njih 10 posto.

Pročitajte više