Kolosalna eksplozija u blizini kemijske tvornice kod Donjecka

Screenshot: YouTube

PROZORI su razbijeni a kuće i zgrade u Donjecku su podrhtavale uslijed kolosalne eksplozije koja se dogodila u blizini gradske kemijske tvornice DKZHI, javlja RT.

Ukrajinski zastupnik je pohvalio akciju prokijevskih snaga uz napomenu da "ne zna što su pogodile". Snažna eksplozija je zabilježena u nedjelju u 22:50 po lokalnom vremenu.



Svjedoci su mogli vidjeti kako se noć na trenutak pretvara u dan, građanima koji žive u blizini tvornice su razbijeni prozori na kućama i stanovima. RIA javlja da se tlo zatreslo kao da je riječ o potresu. Podrhtavanje je bilo toliko snažno da se osjetilo u obližnjim gradovima i naseljima.

"Epicentar eksplozije je bio u blizini DKZHI", napisao je supredsjedatelj protukijevske Narodne fronte Konstantin Dolgov na Facebooku. Riječ je tvornici koja proizvodi kemijske komponente namijenjene industrijskom eksplozivu, streljivu i topničkim projektilima. Tvornica je već bila meta ukrajinskih snaga, snažne eksplozije unutar njenog kruga su zabilježen prošle godine u rujnu i studenom.

Separatisti nisu ponudili informacije o žrtvama u svojim redovima ili među civilnim stanovništvom, ali je potvrđeno da je vatra pod kontrolom i da nema opasnosti od curenja kemikalija.



"Vatra je pod kontrolom. Ne postoji opasnost od curenja kemikalija... Najvjerojatnije je riječ o topničkom projektilu velikog kalibra," javljaju lokalni mediji pozivajući se na neimenovani vojni izvor, a prenosi RT. 

Ukrajinska vojska je na položaje oko Donjecka razmjestila više teških višecijevnih raketnih lansirnih sustava Smerch (BM-30 Tornado), napisao je zastupnik ukrajinskog parlamenta Boris Filatov na Facebooku.

Prema njegovoj objavi, ljudi koji su ispalili baražu projektila "ne znaju što su pogodili jer su pucali na temelju koordinata".

Pročitajte više