Komadina o imenovanju Jovanovića koordinatorom za Istru i Kvarner: Čeka ga zahtjevan posao

Foto: Hina

PRIMORSKO-GORANSKI župan Zlatko Komadina danas je, komentirajući imenovanje Željka Jovanovića izbornim koordinatorom SDP-a za Istru i Kvarner, izjavio da je njegovo imenovanje logično proizašlo iz kriterija koje je postavio predsjednik stranke, a prihvatilo Predsjedništvo.

"Mislim da je imenovanje kolege Jovanovića logično proizašlo iz kriterija koje je postavio predsjednik stranke, a Predsjedništvo SDP-a prihvatilo, da ljudi koji čine izvršnu vlast, a članovi su SDP-a, aktivno ne sudjeluju do same izborne kampanje“, rekao je Komadina.

U izvršnoj su vlasti, rekao je, svi članovi Vlade, svi gradonačelnici, načelnici i župani. "Kako sam ja župan, jednostavno više to nisam mogao biti kao što sam bio zadnja dva izborna ciklusa“, rekao je Komadina.

To pitanje nije za mene, uzvratio je župan upitan je li to imenovanje logično, s obzirom da se čini da Jovanović nije u dobrim odnosima s riječkim SDP-om i da bi koordinator trebao biti čovjek koji bolje komunicira.

Na pitanje je li mu se Jovanović već obratio i jesu li krenuli s poslom, Komadina je odgovorio da bi se danas trebali čuti i dogovoriti za sastanak.

Jovanovića, smatra, čeka zahtjevan posao.

"Nisu nam izbori prvi puta, svjedoci ste da smo imali najbolje izborne rezultate u Hrvatskoj u prošlom i pretprošlom izbornom ciklusu i zato sam i rekao - kolegi će, objektivno, biti teško, s obzirom na sadašnje okolnosti, ponoviti taj rezultat“, rekao je Komadina.

Poslovanje PGŽ uredno, proračun se puni prema planu


Župan Zlatko Komadina izvijestio je danas na redovnoj konferenciji za novinare da je poslovanje Primorsko-goranske županije u prvih šest mjeseci ove godine uredno, da se proračun puni prema planu i da je ostvareno 45 posto od planiranih prihoda, kao i u istom razdoblju prošle godine.

Naglasio je da vjeruje da će Vlada, kada usvoji izmjene zakona o poreznim razredima, odrediti stupanje na snagu novih odredaba s 1. siječnja 2015., kako se ne bi remetili proračuni gradova, općina i županija u tekućoj fiskalnoj godini. Smatra da je to nužno i da bi, u suprotnom, sve općine, gradovi i županije morali raditi rebalanse proračuna.

Predsjedništvo SDP-a je prošlog tjedna raspravljalo o zakonskim izmjenama kojima bi se povećao neoporezivi dio dohotka, a Komadina je tada izjavio da su članovi Predsjedništva uglavnom suglasni s tom idejom, no osobno je upozorio da bi takve zakonske izmjene značajno smanjile prihode lokalne i regionalne samouprave, bez jamstva da će doista doći do željenog povećanja plaća i potrošnje.

Komadina je u nastavku, odgovarajući na pitanje iz kojih se sredstava osigurava 325.000 kuna za povećanje kvalitete prijemnog prostora aerodrima na Krku, rekao je da su to porezni novci građana, tj. ono što županija može izdvojiti mimo zakonskih obveza.

"Dakle ako dođe do pada, a procjenjuje ga naš pročelnik za financije na oko 25 milijuna kuna, samim time će se dio nadstandarda u županiji morati smanjivati", rekao je dodajući da "generalno gledajući, povećanje privatne potrošnje na ovaj način znači smanjenje javne potrošnje."

Na upit što bi se od nadstandarda moglo ukinuti, rekao je da je županija imala nadstandardne programe u školstvu, zdravstvu, programe prema trećim pravnim osobama i u sportu te da do sada ta sredstva nisu smanjena.

Komentirajući najave revizije natječaja u riječkom KBC-u, Komadina je rekao da je osobno inzistirao da se ti natječaji pokrenu, s obzirom na opravdani revolt zaposlenika i potrebe građana te da je zahvaljujući razumijevanju tadašnjeg ministra zdravlja to i učinjeno.

O tome je već razgovarao s ministrom zdravlja Sinišom Vargom i poručio mu da se duboko nada da se zaustavljanje nabave ne odnosi na riječki KBC i da je to samo privremeno. Dodao je da je siguran da se „CT za riječki lokalitet ne može ne nabaviti“ i da će s ministrom Vargom o toj temi uskoro razgovarati na dogovorenom sastanku.

Pročitajte više