Komemoracija u Borovu Naselju: "Treba šutjeti pred žrtvama, ali ne i o žrtvama"

Ilustracija: Hina

DAN poslije sramotnih događanja u Vukovaru gdje su žrtve stavljene u drugi plan, obilježavanje tragične 22. obljetnice stradanja nastavljeno je komemoracijom u Borovu Naselju.

Učenici vukovarskih osnovnih škola upalili su svijeće uz prometnice u Borovu Naselju. Počast žrtvama odana je ispred ostataka Borovo commercea. U toj zgradi je nakon pada Vukovara ubijeno 178 civila i ranjenika koji su ondje potražili sklonište.

Nakon programa ispred srušene zgrade u krugu tvornice Borovo, sudionici komemoracije u Koloni sjećanja uputili su se do župne crkve.

Odavanje počasti najavile su predstavnice srbijanske nevladine udruge Žene u crnom, koja već godinama sudjeluje u programu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. One su jučer u Beogradu zatražile su da se na mjestima logora Stajićevo i Begejci postave spomen-ploče u cilju pomirenja i vraćanja povjerenja.

Niske zatvorske kazne počiniteljima ratnog zločina na Ovčari, nazvale su uvredom vukovarskih žrtava. Žrtvama se počast odaje i na spomen-obilježju masovne grobnice na farmi Lovas.

Po podacima vukovarskih stradalničkih udruga, na sam dan okupacije Borovo naselja, 19. studenog 1991. godine u toj je gradskoj četvrti ubijena 51 osoba, a u cijeloj četvrti je u skoro tri mjeseca opsade grada poginulo 176 civila i branitelja. Od oko 800 ranjenika, koliko ih je bilo u podrumu Borovo commerca, njih 115 je odvedeno u nepoznato.

"Često nam se čini da narod lako zaboravlja žrtvu, ali ovi dani u Vukovaru govore nam da nije tako", kazala je na komemoraciji predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” Manda Patko. Upozorila je da se još ne zna sudbina 297 branitelja i civila nestalih u Vukovaru u Domovinskom ratu.

Iako se čini da Vukovar kako godine odmiču gubi snagu moć, snaga i moć toga grada sve su jači, ocijenila je Manda Patko i poručila: "Treba šutjeti pred žrtvama, ali ne i o žrtvama".

Obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavlja se sutra odavanjem počasti žrtvama ubijenima u Veleprometu i na Ovčari te 9. novinarsko-književničkim susretom "Grad - to ste vi" posvećenom ratnom izvjestitelju Hrvatskoga radio Vukovara Siniši Glavaševiću, ubijenom na Ovčari 20. studenoga 1991

Odana počast stradalima na spomen-obilježju na farmi Lovas

Bacanjem vijenca u Dunav u Borovu, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja odana je počast braniteljima i civilima ubijenima na tim mjestima 1991. godine.


Bacanjem vijenaca u Dunav iz brodice Sv. Bono u Borovu je odana počast za oko stotinu žrtava ubijenih na tom mjestu i bačenih u Dunav nakon 18. studenoga i sloma obrane Vukovara. Prema podacima udruge 'Vukovarske majke', samo 19. studenog na tom je mjestu ubijeno i bačeno u Dunav 54 branitelja i civila. Milka Pančić u Borovu je izgubila kćer Jelenu koja je tada imala samo 19 godina.

"Dovedena je u Borovo Selo, tragala sam za nju ali još je nisam našla. Svi šute i ne govore. Kažu samo da je viđena u Borovu Selu, tu u školi. Tako su mi ispričali. Ja nisam bila tu. Rekli su mi da je viđena živa šest dana poslije pada Vukovara i da je odvedena. Žao im je bilo, mlada je, ali sve će reći. A ona, kažu ništa nije progovarala na ispitivanju. Bila je tvrda kao metal", kaže Pančić.

Za nju je vrijeme stalo 1991. godine.

"Od 1991. godine se nisam maknula dalje niti koraka. Težina je bila 1991. kad su zarobljeni odvedeni, nismo znali gdje su i sada još uvijek ostaje težina zato što ne znamo gdje su. 9.11. je napunila 19 godina, deset dana je ušla u 20. godinu, 19. je zarobljena u Borovo commerceu i dovedena tu u Borovo Selo u školu", priča Milka Pančić.

Svake godine na obale Dunava dolazi i Verica Dujić koja još uvijek traga za svojim suprugom.

"Osjećaji uvijek ostaju isti. Mijenjati se ne mogu. Žao nam je uvijek, još pogotovo taj dan kada dođemo na to mjesto, sjetimo se i bude još samo gore. I ja još uvijek tražim muža, možda je i on završio u Dunavu, nikad se ne zna".

Među brojnima koji dolaze odati počast žrtvama su i oni koji su pronašli svoje najmilije, ali koji suosjećaju s obiteljima onih koji svoje još uvijek traže.

"Za ovo mjesto me vežu moji prijatelji, od 1991. godine kada tražili našu djecu jer je moj nestao u Vukovaru, pa sam ga nakon 11 godina našla u Vukovaru. Sada idem kod prijatelja koji su zajedno sa mnom tražili i njih podržavam. Rekli smo nećemo se razdvojiti dok ne nađemo sve".

Farma Lovas kod Borova bila je danas posljednja postaja odavanja počasti i molitve za žrtve pronađene u toj masovnoj grobnici. Iz nje su 2001. godine ekshumirani posmrtni ostaci 24 hrvatska branitelja i civila. Vijence su položile 'Vukovarske majke', izaslanstvo Grada Vukovara i članovi beogradske nevladine udruge 'Žene u crnom'. Molitvu je izgovorio župnik Župe sv. Josipa Radnika fra Vjenceslav Janjić.

Pročitajte više