Komunisti u Moskvi prisjetili se Oktobarske revolucije: Tri tisuće oduševljenih pristaša mahalo crvenim rupcima

Foto: Hina

OKO 3.000 PRISTAŠA Ruske komunističke partije prošetalo je u povorci središtem Moskve noseći crvene sovjetske zastave i crvene balone, u prigodi 97. obljetnice boljševičke Oktobarske revolucije iz 1917., javlja AFP.

Sudionici skupa, među kojima je bio velik broj mladih, nosili su i Staljinove i Lenjinove slike te makete oklopnih vozila korištenih u vrijeme SSSR-a.

Nakon manifestacije održan je skup koji je Komunistička partija organizirala na Kazališnom trgu, blizu glasovita ruskog kazališta Boljšoj, odmah do Kremlja.

"Živio socijalizam! Živio radni narod koji je izvojevao sve pobjede!", uzviknuo je vođa komunista Genadij Zjuganov u crvenoj jakni i s crvenim rupcem oko vrata, pred oduševljenim mnoštvom.

Oktobarska revolucija "nije ostala u prošlosti", rekao je Zjuganov nešto ranije, u priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici njegove stranke.

"Njezini ideali žive u onima koji grade novo pravedno društvo, u Kini, u Vijetnamu, na Kubi i u Venezueli, u onima koji se bespoštedno bore za slobodu radnog naroda u novoj Rusiji", istaknuo je. Nova Rusija termin je koji Rusi upotrebljavaju za pobunjenička rusofona područja na istoku Ukrajine.

Slične povorke održane su u više bivših sovjetskih republika, poput Bjelorusije, Gruzije i Kirgistana.

U Rusiji je obilježavanje Oktobarske revolucije zamijenjeno Danom nacionalnog jedinstva koji se slavi 4. studenoga.

Pročitajte više