Kontroverzna državna matura: Pročitajte pitanja i točne odgovore!



PITANJA na koja su maturanti morali odgovoriti na kontroverznom testu iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, zajedno s točnim odgovorima, objavljeni su na internetskim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

> Esej A razina

> Esej B razina

> Državna matura iz hrvatskog jezika (viša razina - cjelokupna dokumentacija)

> Državna matura iz hrvatskog jezika (niža razina - cjelokupna dokumentacija)

Podsjećamo, ministar obrazovanja Željko Jovanović zbog pritužbi maturanata i njihovih roditelja na državnu maturu okupio je stručni tim od 12 ljudi, koji je napravio ekspertizu testa. Njihovi zaključci bit će prezentirani na konferenciji za novinare koja se održava u 16:30 sati.

Na višoj razini maturanti su rješavali 72 zadatka, od čega 52 iz književnosti, a 20 iz jezika. Tekstovi koje su maturanti morali analizirati na višoj razini su "Oproštaj" Tina Ujevića, "Ribanje i ribarsko prigovaranje" Petra Hektorovića, Homerova "Ilijada", "Preobrazba" Franza Kafke, "Candide" Voltairea, "Lovac u žitu" J.D. Salingera, Sofoklov "Kralj Edip", te "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže.

Na nižoj razini analizirali su se "Eli! Eli! Lama azavtani?!" S.S. Kranjčevića, "U suton" Dobriše Cesarića, "Judita" Marka Marulića, "Kip domovine leta 188*" A.G. Matoša, "Patnje mladoga Werthera" J.W. Goethea, "Otac Goriot" Honorea de Balzaca, Plautovog "Škrtca" i "Gospodu Glembajeve" Miroslava Krleže. 

Zbunili ih Marulić, Ujević i Hektorović

Maturantima su uz priložene ulomke iz tekstova postavljana pitanja koja se uglavnom odnose na razumijevanje teksta, a dijelom i na teoretsko znanje o tekstu i autoru.

Na nižoj razini velika se rasprava povela oko Marulićeve "Judite", gdje su maturanti iz priloženog ulomka morali shvatiti zašto se Judita uljepšava, na kojoj se tradiciji temelji opis njene ljepote, koja je boja njenog prstena...



Na višoj razini najviše se govorilo o Ujevićevu "Oproštaju", za kojeg su se maturanti tužili da im je bio nerazumljiv pa im je bilo teško prepoznati u čije ime pjeva lirski subjekt, zašto priziva Marka Marulića ili što znači riječ "vers". Sporna su bila i pitanja vezana uz Hektorovićev tekst, gdje se maturante pričalo o čemu govori priloženi ulomak, koliko je putnika u brodu, zašto ribarima treba snop trave...

Svim pristupnicima ispita Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja odlučio je priznati jedan bod na 35. pitanje u testu A razine i 18. pitanje u testu B razine. Takvu odluku donijeli su zbog "složenosti ponuđenih odgovora", odnosno zbog "mogućih dvojbi u razumijevanju ponuđenih odgovora".

U A razini svi maturanti dobili su bodove na pitanju koje se odnosi na Sofoklovog "Kralja Edipa": "Koji stihovi izriču Edipovu zabludu?". U B razini radilo se o pitanju koje se odnosi na Matošev "Kip domovine leta 1888*": "Koja je stilska figura uporabljena u sljedećoj rečenici? 'No Pepičino je junačko srce stalo da se malo odmori'".

Pročitajte više