Korumpirani sin diktatora mora prodati sva ilegalno stečena dobra: Odlaze Ferrari, kipovi, vila...

Screenshot: YouTube

AMERIČKO ministarstvo pravosuđa naredilo je sinu diktatora Ekvatorijalne Gvineje da proda svoju vilu u Kaliforniji, Ferrari i šest kipova Michaela Jacksona u prirodnoj veličini, kao i svu drugu imovinu kupljenu "prljavim" novcem iznesenim iz te siromašne afričke zemlje.

Dužnosnici kažu da je Teodoro Nguema Obiang Mangue, ujedno potpredsjednik očeve vlade, sva ta dobra kupio nezakonito stečenim novcem.

Manijakalno trošio prljavi novac

Optužuju ga za "manijakalno trošenje prljavog novca", a radi se o milijunima dolara kojih se domogao mitom i provizijama.

"Bezobzirnim pronevjerama i iznudama, potpredsjednik Nguema Obiang besramno je opljačkao svoju državu i gospodarstvo kako bi financirao svoj luksuzni život, dok njegovi sunarodnjaci žive u teškoj bijedi", rekao je zamjenik državnog odvjetnika Leslie Caldwel.

Prema dokumentu, rastrošni diktatorov sin mora prodati 30 miiljuna dolara vrijednu vilu u Malibuu i ostale nekretnine. Kada to učini, 20 milijuna dolara bit će uplaćeno humanitarnim organizacijama u Ekvatorijalnoj Gvineji, kažu u ministarstvu.

Nguema Obiang mora prijaviti svu imovinu u SAD-u i američkoj vladi platiti milijun dolara za predmete koji su nekoć pripadali Michaelu Jacksonu, a koji su izneseni iz SAD-a, piše list Santa Monica Mirror.

Zaplijena i prodaja svih vrijednosti u njegovu vlasništvu

Odluka ministarstva predviđa zaplijenu i prodaju svih ostalih vrijednosti u njegovu vlasništvu, poput mlažnjaka Gulfstream, ako se nađu na teritoriju SAD-a.

Dužnosnici kažu da se na taj način ispunjavaju ciljevi Inicijative za povrat ukradene imovine koja se bori protiv toga da SAD budu sigurno utočište za korumpirane vladine dužnosnike i nastoji "prljavi" novac vratiti narodu oštećenih zemalja.

Pročitajte više