Kosovo na jesen počinje pregovore s Europskom unijom o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

Foto: Guliver Image / Getty Images

DVA GLAVNA prioriteta Kosova u okviru procesa europskih integracija su proces pregovaranja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i proces ispunjavanja kriterija za viznu liberalizaciju, izjavio je premijer Kosova Hashim Thaci danas u Prištini na prvom sastanku Pregovaračke ekipe Kosova za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Premijer je istaknuo da je početak pregovora o SSP-u između Kosova i Europske unije (EU) povijesni trenutak u europskim integracijama Kosova, javio je dopisnik agencije Anadolija

"Sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju bit će prvi ugovorni sporazum koji nudi jasnu perspektivu u pravcu punog učlanjenja Kosova u EU", kazao je Thaci.

On je kazao da je proces liberalizacije viznog sistema, koji je jako važan za građane, jedan od glavnih prioriteta kosovske vlade i da je zato potrebno ispuniti tražene kriterije.

"Tražim od svakog od vas da aktivnosti i obaveze koje proizlaze iz procesa liberalizacije viza i pregovora o SSP-u tretira kao najveći mogući prioritet", kazao je Thaci.

Pregovaračka ekipa formirana je u veljači

Ministrica europskih integracija Vlora Qitaku, kao glavni pregovarač u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, izjavila je da je Vlada Kosova još u veljači formirala Pregovaračku ekipu koju čine ministar vanjskih poslova, ministar trgovine i industrije, ministar poljoprivrede, šumarstva i seoskog razvoja, ministar financija, ministar ekonomskog razvoja i ministar pravde.


"Pregovaračka ekipa će imati mandat voditi pregovore na političkom nivou i ponuditi jasan politički okvir za tehničke pregovore. Što se tiče pregovarača i radnih grupa složili smo se s Europskom komisijom da se pregovori organiziraju kroz tri radne grupe: Radna grupa za trgovinska pitanja, za približavanje zakonodavstva i za politiku suradnje", kazala je Qitaku.

Ona je istaknula da kosovska vlada očekuje da pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počnu na jesen ove godine i da se završe na proljeće iduće godine.

Na pragu potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini

"O Sporazumu će se pregovarati u nekoliko rundi, počevši s dijelom o trgovini koji čini supstancijalni dio SSP-a. Smatramo da će biti 4-5 službenih sastanaka na nivou ministarske delegacije i veći broj sastanaka na tehničkom nivou. Većina sastanaka će biti održana u Bruxellesu", kazala je ministrica Qitaku.

Zamjenik ministra trgovine i industrije, koji predvodi Radnu grupu o trgovinskim pitanjima, Berbard Nikaj je izjavio da Kosovo ima iskustva u pregovaranju u oblasti trgovine, imajući u vidu da je Kosovo na pragu potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Na sastanku je rečeno i da će SSP imati pravni status međunarodnog sporazuma, te da će imati od 500 do 800 stranica svrstanih pod 10 naslova.

 

Pročitajte više