Kosovski parlament usvojio Zakon o amnestiji: Prikuplja se peticija protiv Zakona

Foto: Guliver Image/Getty Images

KOSOVSKI parlament usvojio je dvotrećinskom većinom glasova Zakon o amnestiji na današnjoj drugoj plenarnoj sjednici. Za Zakon je glasalo 90 zastupnika, 17 je bilo protiv i jedan je bio suzdržan. Prethodno je Parlamentarna komisija za zakonodavstvo usvojila nacrt zakona o amnestiji koji je tijekom prvog zasjedanja Skupštine danas prijepodne usvojen u prvom čitanju.

Iz nacrta Zakona je potpuno izbačen član 3. koji je bio najsporniji za kosovske zastupnike i istovremeno je dodan član u kojemu se ističe da sva kaznena djela koja za rezultat imaju tjelesne ozljede i ubojstvo neće biti amnestirana.

Ovaj zakon proizlazi iz Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Predstavnici civilnog društva nastavili su ispred Skupštine prikupljanje potpisa za peticiju protiv zakona. Prikupljanje će biti nastavljeno do sutra navečer, a dosad je prikupljeno oko 7 500 potpisa. Da bi peticija bila predana predsjednici Kosova, koja daje zadnju riječ tj. potpisuje zakon, potrebno je najmanje 10 000 potpisa.

Civilno društvo smatra da ovaj zakon nije u duhu vladavine prava na Kosovu i ne odnosi se samo na amnestiju na sjeveru, već se njime amnestira još 69 oblika kaznenih djela južno od Ibra.
 

Pročitajte više