Kraj SDP-a i HDZ-a? Marijana Puljak izlazi na izbore s Kovačićem iz Omiša i Božom Petrovom

Foto: Hina

MARIJANA PULJAK i njezina Inicijativa "Za pametne ljude i pametan grad" spremna je za parlamentarne izbore. Dogovaraju transformaciju u političku stranku i izlazak na izbore sa Mostom metkovskog gradonačelnika Bože Petrova i Ivanom Kovačićem, Omišaninom koji je nakon 20 godina vlasti sa trona skinuo HDZ-ovog Ivana Škaričića. No, Puljak i Inicijativa otvoreni su i za druge, zainteresirane za mijenjanje političke kulture u Hrvatskoj.

Okupljaju stručne i poštene

U Inicijativi drže da trenutačna politička situacija u Splitu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, nije u skladu sa stavovima i vrijednostima za koje se zalažu. Stoga žele okupiti stručne i poštene ljude, koji su spremni mijenjati aktualnu političku kulturu i postojeće modele, potaknuti društveni i gospodarski rast te staviti interese društva ispred svojih osobnih interesa.

"Riječ je o procesu koji predstavlja veliki izazov, obavezu i odgovornost. Članovi Inicijative, zajedno s partnerima iz cijele Hrvatske, spremni su ih preuzeti na sebe i pokušati utjecati na budućnost ove zemlje. Planiramo to i postići tako što ćemo se povezati s ljudima sličnih razmišljanja, onima koji žele raditi i javno djelovati isključivo po principu znanja i struke, a ne osobne koristi", istaknula je Marijana Puljak.

Drugačija politika

Partnere će Inicijativa tražiti u onima kojima dijele potrebu za promjenama i novim načinom djelovanja, onima koji su svjesni da su rješenja teška i da je sve što je moguće obećati, zapravo znanje i puno rada. Inicijativa smatra da je radom i aktivnošću pokazala da politika može biti drugačija, drže da su dokazali da se i bez kompromisa i političke trgovine može uspjeti na lokalnoj razini, no u isto vrijeme ne podcjenjuju kompleksnost upravljanja državom. Kažu kako su primjerom pokazali da im nisu važni osobni interes, trgovina i neprincipijelni kompromisi pa dokazanu vjerodostojnost i integritet namjeravaju prenijeti na državu jer je to, drže, jedina šansa za ovo društvo.

"Da bi pronašla i realizirala najkvalitetnija rješenja, neophodno je društvu vratiti odgovornost i kulturu dijaloga. U Hrvatskoj se zaboravilo razgovarati, svrstavamo se u stranačke blokove i ne želimo čuti što drugi govore. Nažalost, trenutno većina političara pričaju jedno, a misle drugo, povlađuju određenim opcijama ili još gore, pobuđuju strah kod ljudi, a sve da bi ih pridobili na svoju stranu. Takvi nisu opcija za Inicijativu. Politika je rad za opće dobro svakog pojedinca, pružanje jednakih mogućnosti svima, ne samo podobnima i pogodnima", kaže Renato Čupić, član Pametnog grada. 

Pročitajte više