Kraj turneje po hrvatskoj obali: Greenpeaceov "Rainbow Warrior" uplovio u pulsku luku

Foto: Guliver image/Getty images

U SKLOPU mediteranske turneje u pulsku luku uplovio je Greenpeaceov brod "Rainbow Warrior", a Pula mu je zadnja luka u koju će pristati na hrvatskoj turneji tijekom koje po Jadranu provodi kampanju promocije obnovljivih izvora energije.

Zainteresirani će danas moći posjetiti brod, a to je tijekom jutra učinio i istarski župan Valter Flego sa suradnicima kojom prigodom je istaknuo kako podupire sve napore Greenpeacea oko implementacije alternativnih izvora energije.

"Zajedno sa svim gradovima i općinama i dalje ćemo uložiti velike napore kako bi sve to skupa približili s jedne strane gospodarstvu, a s druge samim građanima" - kazao je Flego dodavši da je Istarska županija ugovorila izradu Zelenog plana, koji se inače donosi uz prostorni plan, u kojem su definirani ciljevi koje određena regija želi postići.

"Mi ne želimo gledati na 2020. jer su tu jasne direktive Europske unije, već želimo gledati 2030. te biti C02 neutralna županija. Osim toga želimo do tog vrlo ambicioznog koraka doći s nizom manjih mjera koje ćemo kao županija implementirati svih ovih godina" - poručio je Flego.

Voditelj Greenpeacea za Hrvatsku Zoran Tomić novinarima je izjavio da je jučerašnja akcija u sklopu koje su aktivisti postavili preko Plominskog zaljeva 30 metara dug transparent s porukom "Ugljen je prljav posao" trebala pokazati da je Greenpeace odlučan u zaustavljanju štetnih projekata u termoelektranama na ugljen u Hrvatskoj i u svijetu.

"Poruka ove turneje je ukazivati na činjenicu da Hrvatska ima velike potencijale za razvoj obnovljivih izvora energije te kako te potencijale nažalost ne koristimo dovoljno", kazao je Tomić dodavši kako ima "dovoljno pametnih glava i volje da se taj potencijal pokrene. Ocijenio je da nema nikakvog smisla da grad poput Maribora ima više solarnih elektrana od cijele sunčane Hrvatske.

"Mi želimo da se to promijeni te nastojimo ovom kampanjom okupiti sve u Hrvatskoj koji su zainteresirani za to, od investitora i lokalnih čelnika do stručnjaka civilnog društva jer mislimo da Hrvatska može, zna i zaslužuje bolje", zaključio je Zoran Tomić.

Pročitajte više