Krajnje je vrijeme za akciju: Sada je svima jasno, za globalno zagrijavanje kriv je čovjek!

Foto:  Arhiva

"ČOVJEČANSTVO je glavni uzročnik globalnog zagrijavanja!", glavni  je naglasak preko 800 znanstvenika na Međuvladinom panelu za klimatske promjene koji dodaju da bi utjecaj plinova koji izazivaju efekt staklenika mogao trajati još stoljećima.  Prema procjenama znanstvenika nivo mora mogao bi se dignuti za 3 metra do 2300 godine.  U izvještaju s panela naglašava se da je pauza u zagrijavanju nastupila u ovom stoljeću te da temperature rastu sporije unatoč porastu emisija, no riječ je o prirodnoj varijaciji koja neće trajati još dugo.
 
"Zemlju čeka još toplinskih valova, poplava, suša i podizanja nivoa mora zbog otapanja ledenjaka", tvrdi se u izvještaju u kojem se dodaje da bi vrlo brzo mogli biti svjedocima potapanja obala kao i niskih otočja, a sve se događa dok se plinovi s efektom staklenika  skupljaju u atmosferi. Sve zemlje se pozivaju na unaprijeđivanje  zelene energije, dok je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki Moom pozvao na "borbu protiv klimatskih promjena". 
 
"Moramo se trgnuti! Gori nam pod nogama. Do 2015. godine moramo postići dogovor o borbi protiv globalnog zagrijavanja", rekao je glavni tajnik. 
 

Pročitajte više