"Krakovi hobotnice Lovrić Merzel": Mladi bez posla, a ravnatelj sisačke Hitne je umirovljenik

Foto: Kutina.hr

MESUD PECO, 67-godišnji je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu u Sisku, a na tu ga je poziciju prije dvije godine unatoč tome što je u mirovini, postavila Županija na čelu sa županicom Marinom Lovrić Merzel.

Peco je do prije dvije godine radio kao ortoped u sisačkoj općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" i tada je sa 65 godina otišao u mirovinu, a podatak o tome da li je mirovinu zamrznuo ili je i dalje dobiva unatoč plaći u Hitnoj, nismo uspjeli dobiti.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava rekli su nam da oni te podatke nemaju i uputili nas na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Ondje su nam pak rekli da nam informacije o tome prima li Peco mirovinu i dalje ne mogu dati pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Upit o tome kakav ugovor Županija, koja ga je imenovala ravnateljem, ima s Pecom poslali smo odgovornima u SMŽ, ali odgovor još nismo primili.

Da je Peco na tu funkciju postavljen čisto iz političkih razloga, izvor nam potkrjepljuje podacima da je Peco dugogodišnji član SDP-a, na čijoj je listi bio za Gradsko vijeće Siska te je bio i član Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, a i blizak je kaže, prijatelj sa županicom Lovrić Merzel.

Peco žestoko branio županičinog sina, a svojim zaposlenicima prijetio otkazima

Da podsjetimo, umjesto sankcija, upravo je Peco stao na stranu županičinog sina Saše Lovrića, kad je Index otkrio da je kao voditelj Tima 2 Hitne nezakonito odradio čak tri smjene od 12 sati u komadu iako se zakonski smije odraditi maksimalno 12 sati.

Index je prvi objavio raspored sati u kojem je vidljivo da Lovrić u samo jednom mjesecu ima odrađeno čak 276 sati što je daleko više od prosječne norme koja iznosi od 160 do 170 sati ovisno o dužini mjeseca.

Peco je tada Lovrića pokušao opravdati rekavši da u slučaju nedolaska djelatnika u smjenu radi bolovanja, kao što je bio ovdje slučaj, da je potrebno u kratkom roku naći zamjenu što je ponekad i nemoguće, dodavši kako pri tome treba paziti i na smanjenje troškova putovanja novog radnika do mjesta rada.

Budući da su neki ostali djelatnici Tima 2 ispostave Sunja taj mjesec imali mali broj odrađenih sati, objašnjenje da je baš Lovrić morao odrađivati za sve je poprilično nerealno.

Međutim umjesto sankcija Lovriću, Peco je počeo prijetiti svojim zaposlenicima otkazima jer je raspored sati dospio u javnost.

Dovode pacijente na pansion

No, čak ni činjenica da je u mirovini i da je bliski prijatelj županice, kaže nam izvor, ne bi bila sporna da je Peco u stanju organizirano i sposobno voditi Hitnu.

Liječnici iz sisačke bolnice kažu kako djelatnici Hitne vrlo često ne znaju što rade. Tako na nosilima donose pacijenta koji ima blago povišenu temperaturu i nema nikakvih indikacija za dovođenje u bolnicu, a kamoli, za kažu donošenje na nosilima kao da se radi o smrtno ugroženom pacijentu.

"Isto tako petkom znaju iz staračkog doma dovesti nepokretnu osobu sa simptomima za koje nije potrebna hospitalizacija i takve pacijente samo dovezu i ostave. Mi ih tad moramo smjestiti u bolnicu iako nemamo dovoljno kreveta. Tako da oni dođu kao na pansion do ponedjeljka budući da od petka od 18 sati pa do ponedjeljka ujutro nema sanitetskog prijevoza. Tako se događa da nam krevet zauzme osoba koja ne bi trebala biti u bolnici, a ona koja bi, nju se šalje doma", rekao nam je izvor.

Peco je kaže izvor, odgovoran jer ne zna organizirati Hitnu ni svoje djelatnike.

Izvor nam navodi kako je problem i u tome što mladi koji rade u Hitnoj nisu dovoljno educirani i ne znaju pružiti pomoć bolesniku nego stihijski dovode ljude u bolnicu s tim da ne znaju ni na koji odjel ih dovesti.

"Zašto su čovjeka u mirovini postavili na to mjesto kad postoji niz mlađih ljudi koji bi daleko bole obavljali posao ravnatelja Hitne? E, upravo zato jer je Peco jedan od krakova hobotnice Marine Lovrić Merzel", kaže izvor.

Pročitajte više