Kreće broj 116-006, besplatna linija za žrtve kaznenih djela

Foto: Arhiva

MINISTARSTVO pravosuđa i UN-ov Program za razvoj, u suradnji s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, pokreću besplatnu telefonsku liniju za žrtve kaznenih djela 116-006.

Broj 116-006 za pružanje informacija i savjeta žrtvama kaznenih djela i prekršaja standardiziran je diljem Europske unije i bit će dostupan radnim danom od 8 do 20 sati. Žrtvama kaznenih djela bit će omogućen pristup širokom rasponu informacija: od toga što napraviti kada se zločin dogodi do toga gdje potražiti dodatnu stručnu pomoć. Usluga je besplatna i dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku te je mogu koristiti i stranci. Telefonski operateri bit će posebno obučeni volonteri iz područja prava i psihologije.

Liniju će na konferenciji za novinare koja se održava u utorak predstaviti ministar pravosuđa Orsat Miljenić, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, veleposlanica Kraljevine Nizozemske Stella Ronner-Grubačić i izvršna direktorica Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Barbara Veličković.

Pročitajte više