Kreću pregovori o formiranju nove vlade: "Pobrinut ću se da ova žrtva grčkog naroda doprinese prosperitetu"

VEĆ DANAS započinju pregovori o formiranju nove grčke vlade. Prema zasad još uvijek neslužbenim, ali gotovo potpunim rezultatima ponovljenih parlamentarnih izbora, Nova demokracija osvojila je 29,6 posto glasova, odnosno 129 od 300 mjesta u parlamentu (prema grčkom zakonu pobjednik izbora dobiva dodatnih 50 mjesta u parlamentu kako bi mu se olakšalo formiranje vlade).

> "Ovo je pobjeda za cijelu Europu": Demokrati dobili izbore u Grčkoj, ostaje se u eurozoni!

Nova demokracija ponovno nema dovoljan broj parlamentaraca za samostalno formiranje vlade, već im je potrebno koaliranje. Najizglednija (a i dovoljna za formiranje parlamentarne većine) je koalicija sa socijalističkim Pasokom koji je osvojio 12,3 posto glasova, odnosno 33 mjesta u parlamentu, a koji ima jednaku politiku po pitanju ostanka Grčke u eurozoni, zadržavanja eura i oštrih mjera štednje kako bi se zemlju izvuklo iz krize.

Radikalna ljevica Syriza, protivnica bailouta, ponovljene parlamentarne izbore završila je rezultatom od 26,9 posto glasova, odnosno sa 71 mjestom u parlamentu. Ekstremistička Zlatna zora s osvojenih 6,9 posto glasova osigurala si je 18 mjesta u parlamentu.

Samaras: Pobrinut ću se da ova žrtva grčkog naroda doprinese prosperitetu cijele zemlje

"Grci su glasali za europsku budućnost Grčke i ostanak Grčke u eurozoni. Ovo je pobjeda za cijelu Europu", poručio je u pobjedničkom govoru čelnik Nove demokracije Antonis Samaras te je pozvao ostale stranke da mu se pridruže u naporima za izvlačenje zemlje iz krize.

"Pobrinut ću se da ova žrtva grčkog naroda doprinese prosperitetu cijele zemlje. Zajednički ćemo raditi s partnerima u Europi u cilju nadopunjavanja trenutnih politika. Odlučni smo napraviti ono što je potrebno, i napraviti to brzo", dodao je.

Alexis Tsipras, vođa Syrize, ubrzo nakon objave prvih službenih rezultata kazao je novinarima kako je nazvao Samarasa i čestitao mu na izbornoj pobjedi. Tsipras je odbacio mogućnost kreiranja zajedničke vlade: "Bit ćemo ovdje kao opozicija, predstavljamo većinu koja se protivi dogovoru o bailoutu".

Pročitajte više