Kreditni dug: Dan nakon Božića upao im u kuću i napravio procjenu za dražbu

Screenshot: YouTube

"KAO DA sam znala. Djecu sam jutros spakirala za spavanje kod kume. Nije prošlo ni 20 minuta, došao je čovjek na vrata i rekao da će nam procijeniti kuću. Bez teksta smo ostali", ispričala je Milena Planinac iz Negoslavaca za portal lupiga.com.

Mileni je dan nakon Božića u kuću ušao stranac i počeo mjeriti prostorije koje će se uskoro naći na dražbi zbog stambenog kredita. Ona i njen suprug Blago kredit su otplaćivali prije nego su ostali bez posla i stigli su do do tri četvrtine posuđenog iznosa. Trenutno preživljavaju od 600 kuna dječjeg doplatka, posuđivanja i pomoći.

Milena je bez posla šest godina, a suprug od kraja 2012. godine. Kredit od 101 tisuće kuna vraćali su iako se početna rata sa 660 popela na 900 kuna u tih sedam godina. Nije se radilo o kreditu u švicarcima, nego u kunama, no iz banke im nije stizalo objašnjenje za te uvećane rate koje su plaćali sve dok nisu ostali bez prihoda. Danas su među 320 tisuća blokiranih građana, i skoro isto toliko onih koji traže posao. Imaju kćerke u dobi od deset i jedanaest godina.

"Mjerio je sobe, kvadraturu, slikao je i rekao nam da to procjenjuje za banku, a kasnije to ide na sud. Pokazivala sam mu što smo uložili u kuću u zadnjih sedam godina, ali to ga nije zanimalo. Samo je uračunao rate kredita koje smo platili", ispričala je Milena Planinac koja je zbog straha od policije i Centra za socijalnu skrb pustila procjenitelja u kuću.

Banka bez odgovora


Milena napominje kako je novac koji je njen suprug dobio za otpremninu ovršen s računa zbog kredita, a oni i dalje nemaju pravo na pomoć. Obratili su se Ministarstvu financija koje je kontaktiralo Sberbanku. Izvijestili su ih da su zaprimili zamolbu za otpisom duga po kreditu uslijed problema u kojima se obitelj našla. Sberbanka nije niti odgovorila Ministarstvu financija, koje je omogućavalo otpis korporativnog poreza bankama koje otpišu dugove ugroženim dužnicima.

"Zanima me odakle ministrici Milanki Opačić informacija da u Hrvatskoj nema gladne djece. Ja vam kažem da ima. Ja ih ne dam, za njih ću se boriti, ali kažem vam u kakvoj smo situaciji. Preživljavamo od 600 kuna. Ako platim režije, nemam za hranu, ako kupim hranu, nemam za režije", kazala je Planinac za portal lupiga.com.

Ukoliko ste voljni pomoći obitelji Planinac, možete im se obratiti na broj telefona 095/5287-446 ili na kućnu adresu u Negoslavcima, Petrovačka ulica 65.

Pročitajte više