Krenula istraga o isplati plaća u Konzumovim bonovima! Zašto su tvrtke bile prisiljene na to?

Screenshot: Njuskalo.hr

DRŽAVNI inspektorat danas je počeo nadzor u tvrtkama koje su plaće ili dijelove plaća isplaćivale u Konzumovim bonovima.

"Kod poslodavaca kod kojih se u medijima spominje isplata plaća u bonovima Državni inspektorat je danas započeo inspekcijske nadzore primjene propisa kojima se uređuju obveze poslodavca o isplati plaće i naknade plaće", odgovorili su Indexu iz Državnog inspektorata te dodali da će nakon nadzora izvijestiti javnost o tome što su otkrili.

Oglasnike preplavili oglasi u kojima se prodaju Konzumovi bonovi

Podsjetimo, radnici Diokija, koji već šest mjeseci nisu dobili plaću, su umjesto nje prošlog tjedna dobili Konzumove bonove. Na internetskim oglasnicima su se pojavili mnogi oglasi u kojima ljudi koji plaće dobivaju u Konzumovim bonovima pokušavaju zamijeniti taj papirić za kune, što govori da se praksa isplate plaće u bonovima u Hrvatskoj poprilično raširila.

Indexu je jučer ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potvrdio da je nezakonito isplaćivati plaće u bonovima "prema članku 84. Zakona o radu". "Državni inspektorat će krenuti u inspekciju vezano uz ovaj slučaj, a ako se dokazi potvrde, postoji mogućnost podizanja kaznene prijave DORH-u protiv poslodavca koji na nelegalan način isplaćuje plaću. Sličnih primjera nažalost bilo je i u prošlosti", kazao nam je jučer Mrsić.

Poslodavce moraju goniti po Kaznenom zakonu


No, i ministar Mrsić, kao i Državni inspektorat u svom odgovoru Indexu, ističu da za takav oblik "isplate plaće" ne postoji propisana kazna. "U tim okolnostima inspektor rada za radne odnose ne može poduzeti očekivane mjere, jer u zakonu nije propisana mogućnost da inspektor protiv poslodavca za isplatu plaće i naknada plaće koja nije izvršena u novcu pokrene prekršajni postupak podnošenjem optužnog prijedloga nadležnom prekršajnom sudu zbog osnovane sumnje u počinjenje djela prekršaja", pišu iz Državnog inspektorata. Ali ipak ističu da se na temelju Kaznenog zakona mogu kazniti poslodavci koji plaće isplaćuju u bonovima.

"Tek primjenom Kaznenog zakona, i to samo ako se dokažu obilježja kaznenog djela povrede prava na rad i drugih prava iz rada iz čl. 114. toga Zakona i namjera počinitelja, može se protiv poslodavca koji radnicima isplaćuje plaću ili njezin dio u bonovima i protiv odgovorne osobe istog podnijeti kaznena prijava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu", pišu iz Državnog inspektorata te dodaju kako je zadnjih godinu dana bilo "tek nekoliko slučajeva isplate dijela plaće u bonovima".

Nema odgovora hoće li kazniti i Agrokor

"U jednom od tih slučajeva plaća u novcu nije bila isplaćena niti u iznosu minimalne plaće utvrđene Zakonom o minimalnoj plaći, te radnicima nisu bili uručeni obračuni dugovanih, a neisplaćenih plaća, koji imaju snagu ovršne isprave", pišu iz Inspektorata ze dodaju kako je u tom slučaju inspektor rada protiv poslodavca i odgovorne osobe podnio optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih djela prekršaja iz Zakona o minimalnoj plaći i Zakona o radu. 

Obavijestili su i Poreznu upravu Ministarstva financija "radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti, jer je Porezna uprava ovlaštena poduzimati mjere u slučaju propusta kod obračuna i plaćanja poreza na dohodak i prireza te propisanih doprinosa 'iz' i 'na' plaću". No, iz Državnog inspektorata nismo uspjeli dobiti odgovor hoće li posjetiti i Agrokor, budući da je većina bonova iz oglasnika baš onih od Konzuma.

Također, zasad nema odgovora na jedno bitno pitanje: zašto su uopće tvrtke bile prisiljene isplaćivati dio plaće u Konzumovim bonovima te je li se možda radilo o ucjeni Agrokora?

Pročitajte više