Krešić: Nitko nema pravo svojatati generale samo kad im treba za dnevno političke potrebe

Foto: Hina

HDZ-OVA predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović izazvala je polemike i reakcije svojom najavom da će umirovljene generale pozvati u svoje savjetodavno tijelo. Učinila je to preko medija pa je generalima to znak da ih se koristi u predizborne svrhe, ali ipak poručuju: Još nismo odlučili koga ćemo podržati.

Za predsjednika Generalskog zbora koji okuplja 70-ak generala Marinka Krešića ideja o njihovom uključivanju u vođenje države nije za odbaciti, ali smeta ga način na koji njima barata Kolinda Grabar Kitarović.

"Smatram da je neozbiljno pozvati ili Generalski zbor ili bilo koga, a da nikada nije kontaktirao ni jedan kandidat, pa tako ni gospođa Grabar Kitarović s hrvatskim Generalskim zborom, a niti je hrvatski Generalski zbor zasad donio odluku da će podržati bilo kojeg kandidata" kaže Krešić.

Grabar Kitarović: Očekuje nas i reforma oružanih snaga

"Ja sam rekla i stojim kod toga da ću rehabilitirati naše generale, koji su umirovljeni 2000.godine, oni se ne mogu vratiti u aktivnu vojnu službu, ali bit će mi jako drago ako budu dijelom mog vanjskog savjetodavnog tima, jer očekuje nas i reforma oružanih snaga" pojasnila je Grabar Kitarović.

"Sigurno da je inicijativa Grabar Kitarović dobra i da je pozvala, da ti potencijali nisu iskorišteni, moguće da će i drugi kandidati pozvati, ali nema nitko pravo svojatati kao fikus hrvatske generale, ratnike samo kad im treba za dnevno političke potrebe. Mi želimo raditi dugoročno i pomoći hrvatskom narodu i hrvatskoj vojsci", dodaje Krešić.


Da je ovo još jedna zloupotreba branitelja u predizborne svrhe, smatra predsjednički kandidat Milan Kujundžić:

"Mislim da nije trenutak što se zlorabilo u povijesti svježoj hrvatskoj gdje se generale i branitelje pozivalo. Ja ću tražiti potporu cijelog hrvatskog naroda, a time i generala i branitelja."

Josipović: Ima i nekih koji su 'zabrljali'

Previše je vremena prošlo od rata, generali su krenuli različitim životnim putevima pa se ne može o njima govoriti objedinjeno, stav je predsjednika Ive Josipovića:

"Ima različitih generala, od nekih koji su otišli u mirovinu i ne bave se ni politikom ni vojnom doktrinom, ima i nekih koji su 'zabrljali', bili su i osuđeni za ratne zločine, ima i nekih koji su vrlo uspješni biznismeni. Govoriti o braniteljima kao o jednoj općoj kategoriji danas toliko godina nakon rata, nema puno smisla", smatra Josipović.

Pročitajte više