Krvava sezona lova u Italiji: Od rujna 13 mrtvih, 33 ozlijeđena

OTKAKO je u rujnu započela sezona lova, u Italiji su lovački entuzijasti ubili 13, a ranili 33 osobe u raznim lovačkim nesrećama, što je povećalo pritisak javnosti da se hitno mijenjaju zakoni o lovu, prenosi Reuters.

Najnovije žrtve stradale su proteklog vikenda - 16-godišnjaka je tijekom lova ustrijelio prijatelj, a ozlijeđeni su jedan umirovljenik kojeg je zalutali metak pogodio u njegovom vrtu te biciklist koji je zaradio zalutalo zrno iz sačmarice.

Čak se i sami lovci slažu da zakon koji omogućava lov na privatnim posjedima te pucanje na udaljenosti od 150 metara od kuća, treba mijenjati. Predsjednica talijanskog Udruženja žrtava lova, Daniela Casprini, poziva na stroge zabrane i poručuje: "Ovo više nije pitanje tko je za, a tko protiv lova. Trebamo zaustaviti pravi masakr".

Broj talijanskih lovaca brzo se smanjuje. Dok ih je prije 30-ak godina bilo dva milijuna, danas ih ima oko 700 tisuća. Većinom su u dobi između 65 i 78 godina. Udruge za zaštitu životinja to komentiraju riječima: "Ovo objašnjava zašto od vatrenog oružja stradavaju vukovi, medvjedi i druge zaštićene životinjske vrste. Oni pucaju samo zato što se nešto kreće".

Pročitajte više